Elke twee weken zijn er wedstrijden bij Stad en Lande.
Elke twee weken zijn er wedstrijden bij Stad en Lande. Foto: Bob Awick

Rijvereniging Stad en Lande goes on!

De Stad en Lande-vrijwilligers creëren met eigen handen een paradijs en dat wordt gewaardeerd door paardenminnend Nederland.

Blaricum Het spring- en dressuurseizoen is ook voor rijvereniging Stad en Lande weer aan de gang. Aan de eerste wedstrijd stonden maar liefst tweehonderd starters; een verdubbeling in vergelijking met voorgaande jaren. "We hebben ook de beste bodem van Nederland", zegt voorzitter Harrie Loman.

De zogenaamde Agterbergbak zorgt ervoor dat springruiters gemiddeld twee à drie centimeter hoger springen. Een wezenlijk verschil met andere ondergronden. En daarmee heeft de club aan de Schapendrift dan ook het succes in handen. "Zodra de inschrijving wordt geopend, zit de wedstrijd vol en moeten we zelfs een wachtlijst aanleggen."

Hecht

Fijn voor de vereniging, die van de gemeente haar eigen broek moet ophouden. Loman: "De deelnemers aan de wedstrijden betalen inschrijfgeld en daar hebben wij weer inkomsten van." In zo'n weekend zijn er 20 à 25 vrijwilligers in touw om de wedstrijden en koek-en-zopie in goede banen te leiden. "Met z'n allen zorgen we voor een stukje sfeer en gezelligheid", zegt de voorzitter. "We hebben een hechte club, maar dat gaat niet vanzelf."

Om de veertien dagen is er een evenement. Het 2.500 vierkante meter parkeerterrein is voldoende om de rijders uit heel Nederland fatsoenlijk te laten parkeren. Aanvankelijk waren Blaricummers bang dat de buurt overlast zou ervaren, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn.

Samen met de talloze vrijwilligers wordt verder gebouwd aan de nieuwe accommodatie. Een langgekoesterde wens, die echt realiteit gaat worden. Afgelopen winter waren elke dinsdagavond tussen de tien en twintig vrijwilligers in touw. En hoewel er nog veel moet gebeuren, is Loman een tevreden man en hoopt hij dat er de komende jaren flink gespaard kan worden om over vijf jaar wedstrijden te kunnen rijden in een overdekte rijhal. Hiervoor moet nog wel 2,5 tot 3 ton euro 'opgehaald' worden bij leden en op de particuliere markt, omdat banken de vereniging hiervoor geen lening willen geven, aldus Loman.

'We hebben een hechte club, maar dat gaat niet vanzelf'
De nieuwe accommodatie wordt gebouwd.