Het Belgische gezin Denil uit Temse voor het koetshuis van Stadwijk.
Het Belgische gezin Denil uit Temse voor het koetshuis van Stadwijk. Foto: HKE

Tentoonstelling 'Eemnes en de Eerste Wereldoorlog' bij HKE

Nederland heeft niet meegevochten in de Eerste Wereldoorlog, maar toch hebben de Nederlandse burgers er wel weet van gehad.

Eemnes In de Eemnesser Oudheidkamer opent op 2 juni de expositie 'Eemnes en de Eerste Wereldoorlog'. De Historische Kring Eemnes staat zo stil bij het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling wordt op 2 juni geopend door Marian van Schaik-Termaten en Henk van Dalen. Hun moeders kwamen als klein meisje in 1920 vanuit Oostenrijk naar Eemnes.

Spaanse Griep

Voor de Eemnessers was de periode van 1914 tot 1918 geen makkelijke periode. De tentoonstelling geeft dat weer in zes onderdelen. Aan de orde komen: de mobilisatie en het uitbreken van de oorlog, de distributie van goederen, het neerstorten van een luchtschip op bakkerij Heek, de opvang van Belgische vluchtelingen in Eemnes, de Spaanse Griep in Eemnes en de opvang van Oostenrijkse kinderen in Eemnes.

Aansprekende foto’s van Eemnesser mannen in militaire uniformen, van het luchtschip en van de Oostenrijkse kinderen brengen de bezoekers in de sfeer van honderd jaar geleden. Maar ook kunnen zij lijsten zien van alle Eemnessers die onder de wapenen moesten en er zijn zelfs lijsten van alle boeren in Eemnes in die tijd met hun volledige veestapel. De meeste namen van de Belgische vluchtelingen en de Oostenrijkse kinderen zijn achterhaald.

Fijnproever

'Voor de fijnproever is er ook veel te lezen'

"Het is een tentoonstelling waarbij veel te zien is, maar waarbij voor de fijnproever ook veel te lezen is. Ook wordt het prachtige herinneringsalbum tentoongesteld dat burgemeester Rutgers van Rozenburg in 1916 cadeau kreeg van de Eemnesser inwoners, toen hij afscheid nam van het Waterschap. Het was fraai versierd door kunstenares Gretha Pieck", vertelt Jaap Groeneveld van de Historische Kring. Het onderkomen aan de Raadhuislaan 2A is open op zaterdagen van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

De kring doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Nu voor duurzame LED-verlichting in de Oudheidkamer.
Leden van Rabobank Amersfoort Eemland kunnen tot en met 11 juni een stem uitbrengen op www.rabobank.nl/amersfoorteemland.