Voxer haalt bakzeil bij rechter

Laren De voorzieningenrechter heeft het verzoek van investeringsmaatschappij Voxer om verder te mogen gaan met de bouw van een appartementencomplex op het perceel Hoefloo in Laren afgewezen.

Twee weken geleden spande Voxer een kort geding aan tegen de gemeente Laren met de inzet om door te kunnen gaan met de bouw. In februari van dit jaar trok de gemeente de bouwvergunning in omdat er in haar ogen te lang niets is gebeurd op het terrein. De voorzieningenrechter wijst de voorlopige voorziening af, omdat Voxer er zelf voor koos om in 2015 het bouwplan te wijzigingen, waarna zij opnieuw een vergunning moest aanvragen. Daarnaast heeft Voxer de uiterst moeizame samenwerking met de eerste lokale aannemer te lang op zijn beloop gelaten.
Verder vindt de voorzieningenrechter dat de gemeente Laren zich geruime tijd soepel richting Voxer heeft opgesteld. De rechter vindt het daarom niet onredelijk dat de gemeente uiteindelijk een harde deadline heeft gesteld waarop de bouwwerkzaamheden moesten zijn hervat. Nu Voxer die deadline niet heeft gehaald, ziet de voorzieningenrechter vooralsnog geen reden om het verzoek om door te mogen bouwen goed te keuren. Volgens de woordvoerder van het college van B en W Laren is er na 2016, toen Voxer aanstalten maakte met de bouw te beginnen, niets meer op het terrein gebeurd. "Voor ons is de maat vol", zo liet het college twee weken geleden weten.
Tijdens het kort geding stelde de investeringsmaatschappij dat er wel degelijk het een en ander is gebeurd sinds zij de vergunning in 2014 kreeg en in 2016 met de bouwvoorbereidingen begon. "Alleen," zo liet mede-oprichter Geerlings van Voxer weten, "door externe omstandigheden verloopt de bouw van het appartementencomplex stroef." Geerlings doelde hier op het vroegtijdig opstappen van de vorige aannemer waardoor het bouwproces was komen stil te liggen. Omdat er nu een nieuwe aannemer is gevonden heeft Voxer naar eigen zeggen spoedeisend belang om zo snel mogelijk de bouw te kunnen voortzetten. "Anders is de aannemer weer vertrokken", aldus Voxer. Het college van B en W zei weinig waarde te hechten aan de woorden van Voxer. Er waren in het verleden vaker beloften gedaan die niet nagekomen waren. "Wij zijn altijd heel begripvol en coulant geweest. Voor ons is van belang dat er iets gebeurt met het terrein. Maar er gebeurt helemaal niets", aldus het college.