Bestuurder dollemansrit loopt nog vrij rond: 'En dat is minder'

Eemnes De bestuurder van de blauwe auto waar de politie onder het gezag van het Openbaar Ministerie met drie auto's met loeiende sirenes vorige week jacht op maakte, loopt nog vrij rond. "En dat is minder", zei burgemeester Roland van Benthem maandagavond.

De burgemeester van Eemnes vertelde dat in het belang van opsporen van gevaarlijke verdachten een wilde achtervolging rechtvaardig is. "De politie besluit in een split second en - gelet op het profiel van de persoon - was de achtervolging helaas wel nodig." Dit vond Van Benthem voldoende antwoord op de vragen die PvdA-raadslid Wilma de Boer naar aanleiding van het wildwesttafereel had gesteld. De Boer reageerde eerder al op de politieachtervolging via Facebook: "Als het zo hard ging met zo veel risico's moet er wel een goede reden voor zijn geweest, vind ik. We willen het dorp wel een beetje veilig houden hè?"
Alie van Enk uit Eemnes fietste op de bewuste donderdagmiddag op het zandpad van de Goyergracht-Noord in Eemnes met naast haar een kind op een pony toen de auto's voorbijstoven. "Mijn enige kans was om alles en iedereen in de heg te duwen. De bestuurders van de laatste twee politieauto's hebben ons vast niet gezien door de stofwolk. Met trillende knieën, een huilend kind en een hoestende pony ben ik terug naar de stal gegaan. Mijn leven heeft aan een zijden draad gehangen", zegt ze.
Ook Leo Janssen uit Laren heeft geluk gehad, zegt hij zelf. Toen hij de Goyergracht overstak, scheurde achter hem een auto, gevolgd door twee politieauto's, de Goyergracht op. "Het had een meter of drie gescheeld of ik was hartstikke dood gereden."
Een politiewoordvoerder licht de achtervolging toe: "De bestuurder van het voertuig stond gesignaleerd. Toen mijn collega's hem een stopteken gaven, ging hij er vandoor. Er ontstond daarna een achtervolging, maar omdat de bestuurder veel risico's nam en andere weggebruikers in gevaar bracht is besloten om de achtervolging te staken." De man is dus niet aangehouden, maar zijn identiteit is bij de politie bekend.
De Eemnesserse laat weten dat ze over de grootste schrik heen is. "Met het kind en mij gaat het goed. De pony heeft de volle stofwolk ingeademd en hoest nog een beetje."