De publieke tribune zat vol tijdens de raadsvergadering van het Huis van Eemnes.
De publieke tribune zat vol tijdens de raadsvergadering van het Huis van Eemnes. Foto: Bob Awick

Raad neemt kloek besluit en geeft definitief groen licht HvE

Het Huis van Eemnes wordt gebouwd. Op maandag 4 juni vindt de grondoverdracht plaats en begin juli gaat de eerste schop de grond in.

Eemnes De gemeenteraad heeft definitief groen licht gegeven voor de bouw van het Huis van Eemnes aan de Noordersingel. Daarvoor wordt 'Veld 4' geofferd. Wel heeft DorpsBelang het college gevraagd met een risicoanalyse te komen om eventuele financiële tegenslagen in beeld te krijgen. Dat heeft burgemeester Roland van Benthem beloofd.

En hiermee komt aan alle onzekerheid toch echt een eind. Alle partijen in de gemeenteraad van Eemnes leggen zich neer bij de uitslag van het draagvlakonderzoek waar 2.496 inwoners aan meededen. Bijna 80% wenste het nieuwe multifunctionele onderkomen. "We accepteren de stem van het volk", zei Jan de Zeeuw, fractievoorzitter van DorpsBelang. "We hadden binnen de coalitie van tevoren afgesproken dat de uitslag van de enquête bindend zou zijn en dat respecteren we. Het is ook tevens het eerste bewijs dat we de inwoners meer betrekken bij besluitvorming."

"Het is dat het te warm is voor gebak, maar eigenlijk zouden we dat nu moeten eten", zei raadslid Pieter Seldenrijk (CDA). "Ik verheug me op de opening", glunderde hij. Volgens VVD-raadslid Emil Schade was het draagvlakonderzoek (kosten 30.000 euro) helemaal niet nodig geweest. "Zondegeld. De uitslag stond al vast. Wij kennen de stemming van de bevolking." Wilma de Boer (PvdA) is buitengewoon tevreden: "We gaan met een gerust hart verder met de bouw." Over de reactie van collega-raadslid Schade zei het ervaren raadslid: "Als we geld uitgeven om nog eens een keer naar de bevolking te luisteren, is dat nooit overbodig en onnodig. Dat zou meneer Schade als raadslid toch moeten weten." Martijn Gebbink (D66) wilde niet te veel woorden vuil maken aan het dossier. "Laten we er een succes van maken!"
Robert-Jan Vos, de huidige bedrijfsleider van De Hilt, is ook content: "Samen met de bibliotheek zullen we met extra enthousiasme de plannen verder uitwerken zodat heel Eemnes vanaf september volgend jaar trots kan zijn op het nieuwe Huis van Eemnes en daar met veel plezier zal komen!"