Syb Hanrath en Marcel Dehue voor het beeld van Orpheus van Johan Wertheim, de naamgever van Larens nieuwste BPV.
Syb Hanrath en Marcel Dehue voor het beeld van Orpheus van Johan Wertheim, de naamgever van Larens nieuwste BPV. Foto: Koosje de Beer

Zestiende buurtpreventievereniging dekt laatste veiligheidsvlek in Laren

Rond 't Postiljon en Zevenend ontbrak een buurtpreventievereniging. Buurtbewoners Marcel Dehu en Syb Hanrath brachten daar verandering in met de oprichting van BPV Orpheus.

Laren Marcel Dehue las een artikel over buurtveiligheid in deze krant en besloot de interesse voor een buurtpreventievereniging (BPV) in zijn buurt te peilen. Bewoners reageerden enthousiast en plannen werden omgezet in daden: op 10 april is tijdens een bijeenkomst met ruim honderd bewoners Larens nieuwste BPV opgericht. Met de komst van BPV Orpheus is 90% van het Brinkdorp gedekt.

"We zijn begonnen met het verspreiden van een aankondiging", blikt Dehue terug. "Op een A4'tje hebben we uitgelegd wat een BPV is en waarom het nuttig is om er ook een in de buurt te hebben." Het bepalen van de straten die onder de nieuwe BPV zouden vallen, was het eerste besluit dat het kersverse bestuur van Orpheus - de vereniging is vernoemd naar het beeld van Johan Wertheim op de kruising van Zevenenderdrift en Zevenend - moest nemen. "Zowel de Vredelaan tot de A1 als de buurt rond het Postiljon, Goede Herder en een deel van het Zevenend vallen onder Orpheus", vult medebestuurslid Syb Hanrath aan. "Bij elkaar gaat het om 425 woningen met een grote sociale variatie. Die mix van grote villa's en kleinere middenwoningen en appartementen maakt onze BPV bijzonder. Daarbij gaat het om een groot gebied."

Whatsapp

Volgens Dehue hoeft dat laatste geen onoverkomelijk bezwaar te zijn, zolang de organisatie van de vereniging zich daarop aanpast. "De BPV heeft een belangrijke rol in het opzetten van WhatsAppgroepen waarin bewoners verdachte of gevaarlijke situaties kunnen melden. Wij zorgen ervoor dat straten een eigen groep krijgen met een beheerder. De beheerders vinden elkaar dan weer in een eigen WhatsAppgroep met een coördinerend beheerder die bestuurslid is van de BPV. Op die manier bouwen we ons eigen veiligheidsnetwerk en houden we het voor buurtbewoners overzichtelijk."
Het bestuur zelf houdt contact met de politie en de gemeente tijdens het halfjaarlijks Koepeloverleg met afgevaardigden van alle BPV's. Wijkagenten Hans Post en Remco Wessels zijn volgens de twee betrokken bestuursleden erg blij met de komst van Orpheus. Hanrath: "Remco en Hans bezoeken alle ledenvergaderingen van de BPV's. De preventieverenigingen zijn voor de wijkagenten heel belangrijk voor het contact met bewoners. Met de komst van Orpheus is 90% van Laren gedekt. Onze wijk was een van de laatste blinde vlekken als het gaat om buurtveiligheid in het dorp."

Defibrillator

Naast het borgen van de veiligheid willen Dehue en Hanrath ook de sociale cohesie in de buurt versterken. "Het één is ook onlosmakelijk verbonden met het ander", stelt Dehue resoluut. Een kleinschalige buurtborrel, deels gesponsord door de BPV, moet daaraan bijdragen. "Daarnaast kunnen leden van de BPV elkaar ontmoeten op de jaarlijkse algemene ledenvergadering en op bijeenkomsten die wij organiseren rond een specifiek thema. Zo is er op 20 juni voor de leden een avond over inbraakbeveiliging in buurthuis Ons Genoegen."
Hanrath droomt van een of meerdere defibrillators in de buurt. "Natuurlijk zijn dit nog verre toekomstplannen, maar ik zie op termijn een grotere rol voor de BPV dan alleen het voorkomen van inbraken. Er wonen veel oudere mensen in de buurt en bij een hartaanval kan een AED levens redden. Ik zou het heel waardevol vinden als we als bestuur daaraan kunnen bijdragen."

De grote sociale variatie maakt BPV Orpheus bijzonder

Oprichtingsbijeenkomst

Zowel Dehue als Hanrath woont relatief kort in Laren. Voor hen was het dan ook maar de vraag of het idee van een BPV zou aanslaan bij hun buurtgenoten. "Gelukkig reageerden bewoners heel enthousiast", verwoordt Dehue de opluchting van allebei. "Bijna de helft van de bewoners heeft zich als lid van de BPV aangemeld. Voor de oprichtingsvergadering moesten we zelfs een ontmoedigingsbeleid invoeren van maximaal één bewoner per huishouden, omdat het anders niet zou passen. Het is fijn dat mensen het belang van onze boodschap inzien. We hebben geen vaste doelstelling, maar persoonlijk zou ik het goed vinden als meer dan 50% van de bewoners zich bij Orpheus zou aansluiten." Hanrath kijkt met een goed gevoel terug op de oprichtingsbijeenkomst in basisschool De Ploeg. "Vida en de Jumbo hebben ons gesponsord met hapjes en drankjes", vertelt hij. "Verder heeft de burgemeester een speech gehouden en Remco heeft namens de politie de buurtbewoners welkom geheten."

Beter kennen

Ook heeft het tweetal zelf Laren beter leren kennen dankzij de BPV. Hanrath geeft aan dat hij als nieuwkomer nu een beter beeld heeft van de verscheidenheid aan straten in de buurt. Er zijn buurten waar iedereen elkaar kent, maar ook straten waar dit niet zo is, heeft hij gemerkt. Daarbij leert hij 't Gooi dankzij de BPV steeds beter kennen. "Zo wees een buurtbewoner mij op een bekende ijssalon in Blaricum. Ik had er tot dan toe nog nooit van gehoord."