Piet Oudolf te midden van 'zijn' tuin.
Piet Oudolf te midden van 'zijn' tuin. Foto: Bob Awick

Oeuvreprijs Singer Laren 2018 voor tuinarchitect en gevoelsmens Oudolf

Laren De Vrienden van Singer Laren hebben zondag de Singer Prijs 2018 uitgereikt aan tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf (1944). De feestelijke gebeurtenis vond plaats in de door Oudolf ontworpen openbare beeldentuin van Singer Laren, die sinds gisteren open is voor het publiek. Gelijktijdig openden in het museum een overzichtstentoonstelling van het werk van Piet Oudolf en de zomertentoonstelling 'Geschilderde tuinen'.

Oudolf behoort wereldwijd tot de meest toonaangevende tuin- en landschapsontwerpers. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van 'The Dutch Wave', een stroming in de Nederlandse tuincultuur die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten en het spelen met de seizoenen. Bij de keuze van zijn planten houdt hij vooral rekening met de levenscyclus van een plant, de structuur en het karakter. "Wij beschouwen Piet Oudolf als kunstenaar, als schilder die de aarde als doek gebruikt en zijn composities inkleurt met bloeiende vaste planten, struiken en bomen. De planten vormen zijn palet. In Oudolfs tuinen speelt de cyclus van de plant een belangrijke rol; zo verandert het beeld van zijn prachtige plantcombinaties het hele jaar door", aldus kunsthistoricus Harriet Stoop-de Meester, gastconservator van de tentoonstelling 'Piet Oudolf, Singer Prijs 2018' en bestuurslid van de Stichting Vrienden van Singer Laren.
Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm vindt Oudolfs ontwerp bijna een aquarel. "Net als Monet (Franse impressionistische kunstschilder, red.) is hij een gevoelsmens die eerst de kleur sorteert en er dan tot het allerlaatste plantje bovenop zit. Geweldig om mee te maken. Evert (van Os, red.) en ik zijn ongelooflijk blij en trots dat Piet Oudolf met ons in zee heeft willen gaan. We gaan er met zijn allen enorm van genieten." Singer en Oudolf hebben in de tuin de kunst en cultuur de natuur laten ontmoeten. "We hebben de tuin ook verrijkt met nieuwe beelden." Er zijn drie stuks aangekocht, van onder anderen Pépé Grégoire en Mieke Pontier, beiden woonachtig en werkzaam in Laren. Het derde is van Armando uit Amsterdam.
De Singer Prijs is een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een hedendaagse Nederlandse kunstenaar. De prijs bestaat uit een tentoonstelling in Singer Laren en de aankoop van een kunstwerk voor de museumcollectie. In 1968 werd de Singer Prijs voor het eerst uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen: M.C. Escher, Charlotte van Pallandt, Constant Nieuwenhuys, Fioen Blaisse, Gerald van der Knaap, Dorothé van Driel, Maria Roosen en Caspar Berger. De Singer Prijs wil zo bijdragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en sluit aan op het gedachtegoed van kunstverzamelaars Anna en William Singer, de grondleggers van Singer Laren.