Corporaties zoeken naar bouwlocaties sociale huur

LAREN/BLARICUM In een brief aan de nieuwe gemeenteraadsleden en de collegeformateurs in de Gooi en Vechtstreek vragen de gezamenlijke woningcorporaties (Woningbouwverenigingen Gooi en Vecht en Het Gooi en Omstreken, Woningstichting Naarden, De Alliantie, Dudok Wonen en Ymere) aandacht voor twee belangrijke maatschappelijke opgaven: bouwlocaties om sociale huurwoningen te bouwen en samenwerking op het gebied van verduurzaming.

"Samen zijn we verantwoordelijk voor een gevarieerd aanbod van duurzame sociale huurwoningen. Deze opgaven kunnen wij alleen samen met de gemeenten succesvol ten uitvoer brengen", licht Joan van der Burgt, directeur van de Alliantie, namens de woningcorporaties toe.
De vraag naar betaalbare woningen is vele malen groter dan het aanbod in de Gooi en Vechtstreek. Ook moet een deel van de voorraad worden vervangen omdat de doelgroep verandert: minder gezinnen en meer eenpersoonshuishoudens. In de regionale Woonvisie is afgesproken om een derde van alle nieuwbouwwoningen in de sociale huur te realiseren. "Dat is wat de corporaties betreft het minimum. Door het toevoegen van het typen woningen waarvan er nu onvoldoende zijn, door het stimuleren van doorstroming en door een optimale woonruimteverdeling (passend bij het inkomen en de gezinssamenstelling) door te voeren, kunnen wij meer huishoudens voorzien in hun woonbehoefte."
De corporaties werken de komende jaren in een hoger tempo aan het energiezuiniger maken van de woningen. Belangrijk hierbij is te weten welke duurzame warmte en andere energiebronnen de gemeenten in de wijken gaat ontwikkelen. De kansen voor energietransitie liggen grotendeels op wijkniveau.
Van der Burgt en haar collega's willen in gesprek met de nieuwe colleges en raadsleden om alle kansen te onderzoeken.


Nieuws over herindeling

Laren/Blaricum Bij het ter perse gaan van deze editie zat de redactie op nieuws te wachten van de provincie met betrekking tot de Arhi-procedure. Houd daarom de website www.laardercourant.nl in de gaten.