Blijdschap bij het horen van het eindbedrag.
Blijdschap bij het horen van het eindbedrag. Foto: PR

Bijna 16 mille voor Pax Kinderhulp

Eemnes De 13de IJsselmeerloop, een sponsorloop van Pax Kinderhulp Eemnes voor kansarme kinderen in Armenië, heeft 15.967,93 euro opgebracht. Dat maakte burgemeester Roland van Benthem afgelopen zaterdagavond kort na binnenkomst van de estafetteploeg bekend.

De 21 lopers liepen in estafette om het 'oude' IJsselmeer. De route ging linksom, langs Amsterdam/Enkhuizen/Afsluitdijk/Lemmer/Kampen/Harderwijk en vervolgens weer terug naar Eemnes. De lopers legden gezamenlijk 380 kilometer af.
"Vooral het stuk over de Afsluitdijk is bijzonder", weet deelneemster en werkgroeplid Marieke Meppelink uit ervaring. "Ik had deze al eens gelopen, dus ik heb nu een ander de ervaring gegund. Daar loop je samen met twee anderen en alleen het licht van twee begeleidende fietsers." Het weer was spannend. "Er was onweer voorspeld, maar we hebben het niet gekregen." 's Nachts was er miezerregen, maar de lopers hadden aan een poncho voldoende. Zelf liep Meppelink voor de derde keer mee. Nu heeft ze stijve kuiten van de inspanning, maar ze had het voor geen goud missen. "Het is de saamhorigheid die het bijzonder maakt." Er waren twee onregelmatigheden: één loopster moest even naar huis (maar kwam ook weer terug) omdat haar dochter haar pols had gebroken en een andere loper had te veel kramp in zijn kuiten waardoor hij tijdelijk moest afhaken.

Pax Kinderhulp Eemnes
Iedere loper en de crew eromheen liet zich sponsoren voor minimaal 200 euro per persoon. Terwijl de lopers de route aflegden, telde de penningmeester alle bedragen bij elkaar op. "Bijna het dubbele van de vorige keer", zegt Meppelink enthousiast. Met de opbrengst biedt Pax Kinderhulp Eemnes kansarme kinderen uit Armenië een vakantie aan. De kinderen leven in slechte sociale, economische of politieke omstandigheden en zijn tussen de 8 en 12 jaar oud. Door deze kinderen een vakantie aan te bieden geeft Pax Kinderhulp iets waar ze jarenlang op kunnen terugkijken. Deze bijzondere kindervakantieweek vindt weer plaats in de zomer van 2019.