Dichter Gerard Beentjes, mede-organisator Parade der Poëten.
Dichter Gerard Beentjes, mede-organisator Parade der Poëten. Foto: PR

Ruim zestig inzendingen voor dichtwedstrijd Parade der Poëten

EEMNES Parade der Poëten Eemland, de provinciale dichtwedstrijd over cultureel erfgoed in de regio Baarn-Bunschoten-Spakenburg-Eemnes, heeft 64 inzendingen opgeleverd en is gewonnen door Suzanne van Leendert met 'Onderwatervloot'. Zij kreeg gisteravond een oorkonde en een envelop met 100 euro, plus de bundel 'Soms gaan letters'.

Ook reikte burgemeester Roland van Benthem een boekenbon en een bundel uit aan Jolies Heij (tweede prijs met gedicht 'Koninklijke wachtkamer') en Melinda van den Brink (derde prijs met gedicht 'Eemnes').
Beentjes: "Ik ben meer dan aangenaam verrast door de grote hoeveelheid gedichten die ingezonden zijn. Daarbij zitten er tussen de inzendingen prachtige poëtische pareltjes." Hij organiseerde de wedstrijd samen met een aantal collega's in opdracht van de provincie Utrecht. De jury, bestaande uit Liesbeth Lemckert (voorzitter van de Historische Kring Eemnes), Johan Kisjes (oud-wethouder Cultuur gemeente Bunschoten/Spakenburg) en Mario Withoud (dichter/schrijver uit Almere), boog zich over de inzendingen.
Bijzondere inzendingen kwamen van basisschool De Hobbitstee uit Eemnes. Er werd zelfs een extra prijs in het leven geroepen. Dichter Gerard Beentjes, een van de organisatoren van deze 'parade', legt uit waarom de organisatie de gedichten van de leerlingen van de lokale basisschool niet kon negeren: "Zij stuurden gedichten in na een korte les over cultureel erfgoed in het eigen dorp en verwoordden het belang van de monumenten in het dorp, zoals het Vrijheidsmonument. Zij betoonden hun liefde voor het groene Eemnes dat niet dichtgebouwd mag worden van de kinderen."
Leerling Andrea Bijlard schreef met 'Vrijheidsbeeld' het beste gedicht. Zij is niet alleen 25 euro rijker geworden, maar kreeg ook een oorkonde en een dichtbundel. Ook klasgenote Vivienne Calis - zij ontving een oorkonde en een sprookjesboek - en leerkracht Curs Zegers vielen in de prijzen. Zegers nam een groot boek voor leerkrachten in ontvangst om leerlingen te inspireren voor creatief schrijven. Beentjes gaf tenslotte Bram Calis de Runner Up Poetry Prijs voor zijn gedicht, een speciale prijs van de dichter als aansporing om te blijven lezen en schrijven. De tien beste gedichten zijn gisteravond door de dichters voorgelezen tijdens de slotavond in de bibliotheek. De Eemnesser dorpsdichter Gerard Wortel en André van Zwieten (stadsdichter van Wijk bij Duurstede) kwamen voordragen. De formatie Echte Mensen trad tot slot op met hun oproeringen, een geheel eigen combinatie van muziek, cabaret en poëzie.
Het project werd gehouden in het kader van het Jaar van het Cultureel Erfgoed.