De Brink op 28 juli 2014.
De Brink op 28 juli 2014. Foto: Gemeente Laren

Plan wateroverlastaanpak naar raad

Laren De aanpak wateroverlast, als onderdeel van het Gemeentelijk Rioleringsplan Laren 2018-2022 (GRP), is klaar. "Uiteindelijk heeft de inbreng van inwoners geleid tot belangrijke aanscherpingen in het plan en veel adviezen voor de uitvoering ervan", vermeldt de nieuwsbrief van de gemeente Laren.

Het definitieve GRP/aanpak wateroverlast wordt besproken in de raadscommissie Ruimte & Infrastructuur (19 juni) en op 27 juni voorgelegd aan de gemeenteraad. De vergaderingen beginnen om 20.00 uur. Wie wil inspreken, kan zich vooraf melden bij griffie@laren.nl. Als de gemeenteraad met het plan instemt, wordt direct begonnen met het uitwerken van een uitvoeringsplan.

De kernpunten waarop de aanpak wateroverlast is gebaseerd, bestaat uit het afkoppelen van dakvlakken. Dit betekent dat zo veel mogelijk hemelwater afkomstig van de daken niet meer in het vuilwaterriool terechtkomt. "Gebiedsgericht werken is hierbij essentieel om integraal te kunnen werken en tot betere oplossingen te komen."
De gemeente Laren neemt de uitvoering en de kosten van het afkoppelen op zich.
"Het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval zien we als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en inwoners. Door de grote verscheidenheid aan woningen en afkoppeloplossingen lopen de kosten per woning sterk uiteen. Daarom betaalt en organiseert de gemeente het afkoppelen."
De kosten voor de aanpak wateroverlast worden betaald uit de rioolheffing.
Om de kosten te kunnen dekken stijgt de rioolheffing de komende vier jaar stapsgewijs. De totale stijging na vier jaar, inclusief die voor het reguliere onderhoud, zal rond de 75 euro per huishouden bedragen.