Larens Behoud-voorzitter Timo Smit.
Larens Behoud-voorzitter Timo Smit. Foto: Leo Janssen

Larens Behoud-voorzitter Timo Smit: 'De provincie speelt geraffineerd spel'

Laren Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, is verbijsterd dat het herindelingsontwerp voor de beoogde fusie tussen Huizen, Blaricum en Laren (HBL) door de provincie Noord-Holland is uitgesteld. Uit een interview met gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) blijkt dat het niet gaat om uitstel en al helemaal niet om afstel, zegt hij.

Smit - immer strijdvaardig als het gaat om het behoud van de zelfstandigheid van Laren - zegt: "Het feit dat hij in datzelfde interview zegt dat het stadium al voorbij is van het winnen van draagvlak bij de inwoners voor een fusie is een ongelooflijke gotspe. Hoe durf je zoiets te zeggen als de meerderheid van de dorpen tegen een fusie is. Deze D66'er noemt zich een democraat, een voorstander van het vinden van draagvlak van onderop. Schande!"

Blijven vechten

De Laarder maakt zich vooral zorgen dat door dit uitstel de HBL-inwoners zullen gaan afhaken en dat men denkt dat het een absoluut gelopen race is. "En dat het niet meer de moeite waard is om voor het behoud van zelfstandigheid te vechten. De provincie speelt een geraffineerd spel en geeft de indruk dat het alleen nog maar interessant is voor politici en journalisten, en onderwijl haakt het publiek af."

Slecht werkgeverschap

Wat de voorzitter van Larens grootste politieke vereniging ook irriteert, is hoe de provincie omgaat met de ambtenaren van de BEL: "Ook voor hen wordt de besluitvorming alsmaar verlengd, met alle onzekerheid en spanningen in de gezinnen tot gevolg. Dat is slecht werkgeverschap. Zo ga je niet om met werknemers."

Larens Behoud-voorzitter: 'Hoe doof en blind kun je zijn!'

Doof en blind

Genadeloos in zijn oordeel is Smit als het gaat om de hogere overheden. "Zij willen een fusie vooral voor hun eigen gemak, want dan hebben ze minder gesprekspartners. Het gemak van de inwoners waar het echt om gaat, wordt niet meegewogen. Dat telt niet in hun ogen. Onze inwoners kiezen - en hebben in grote meerderheid gekozen - voor het behoud van onze zelfstandigheid. Uit onderzoek is gebleken dat zij het waarderen dat het bestuur dicht bij ze staat. Bovendien geven die inwoners een heel hoog waarderingscijfer voor hun woon- en leefomgeving. Dát is het draagvlak voor onze zelfstandigheid en dát wordt nu bedreigd door mensen zoals Van der Hoek. Hoe doof en blind kun je zijn!"

Naar Den Haag

De focus van de drie dorpen moet nu verlegd gaan worden richting Den Haag, meent de voorzitter: "Wat mij betreft doen de provincie en de Van der Hoekjes van deze wereld er niet meer toe. We kennen hun gemakzucht voor een Groot Gooistad nu wel. Bij de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar zullen de kiezers ze op hun ondemocratische handelswijze genadeloos afrekenen. Wij gaan met ons draagvlak nu naar de regering en de Tweede en Eerste Kamer." Smit doet een extra appel op zijn medebewoners: "Die moeten wel blijven meedoen. Misschien hebben we straks wel 11.000 petities nodig, want het kan nog: de zelfstandigheid van onze drie dorpen behouden."