Jack van der Hoek in zijn werkkamer in het provinciehuis in Haarlem.
Jack van der Hoek in zijn werkkamer in het provinciehuis in Haarlem. Foto: Carin van den Berg

Gedeputeerde: 'Het dorp waar je nu woont, blijft dat ook na een fusie'

De provincie maakte vorige week bekend dat het voorstel voor de fusie tussen Blaricum, Laren en Huizen later komt. De provincie wil duidelijkheid over de rol die zij heeft.

BLARICUM/LAREN De provincie maakte vorige week bekend dat het herindelingsontwerp voor de voorgenomen fusie tussen Blaricum, Laren en Huizen is uitgesteld. Dat leverde veel speculaties op. De provincie zou zijn teruggefloten door het Rijk. Volgens gedeputeerde Jack van der Hoek, vanuit de provincie hiermee belast, willen juist de provincies duidelijkheid van het Rijk over de rol die zij hierin spelen.

"Het Rijk heeft ons gevraagd aan te geven wat nodig is voor een goede balans in de regio Gooi en Vechtstreek en daarom hebben wij als provincie de stap richting fusie gezet. Niet omdat wij dat zelf wilden. Zeker na de fusie van Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren en een eventuele fusie van Wijdemeren en Hilversum is er een onbalans als Huizen, Blaricum en Laren zelfstandig zouden blijven", licht hij een en ander toe. "Er staan slechts twee regels in het regeerakkoord en dat is voor ons te weinig. Het moet duidelijk zijn welke rol wij daarin spelen en aan welke voorwaarden een herindelingsontwerp moet voldoen. We willen zeker weten dat we straks met het herindelingsonderwerp als provincie juist gehandeld hebben. De minister heeft aangegeven daarvoor nog enkele maanden nodig te hebben."

Inwonersavonden

Dit wil niet zeggen dat er nu vertraging ontstaat. "De provincie werkt gewoon door. We hadden al inwonersavonden gepland voor de zomervakantie en die hebben we uitgesteld. Bureau Berenschot, dat bezig is om alle informatie voor ons op te halen, praat wel met ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dat gaat gewoon door." Van der Hoek wil wachten met de avonden voor de inwoners om straks ook een duidelijk verhaal te kunnen hebben over het hoe en waarom en die rol van de provincie. "Daarover moeten we eerst zelf duidelijkheid hebben, anders is er geen verhaal te vertellen."

Voor de bühne?

Hij komt zelf op deze avonden en wil dan ook alle vragen van inwoners beantwoorden. "In welke vorm dat gaat gebeuren, weet ik niet. Maar ik ben niet van plan om in een donker zaaltje op het podium te staan. Ik wil graag een vorm vinden waarbij inwoners langs kunnen lopen en alle vragen kunnen stellen en kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden." Omdat de provincie wel doorgaat met het herindelingsontwerp is het de vraag of dit soort avonden dan niet voor de bühne is. "Beslist niet", zegt Van der Hoek. "Het is de bedoeling dat wat we tijdens die avonden ophalen ook herkenbaar terug te vinden is in het herindelingsontwerp."
Hij geeft aan dat de belangrijkste vragen op die avonden zullen zijn: Als die fusie er komt, wat vind jij dan belangrijk? Wat moet er behouden blijven? Wat moet er geregeld worden? Het is duidelijk dat de provincie niet overweegt om van standpunt te veranderen in deze hele discussie. Moet een eventuele fusie dan niet van onderop komen en moet daar dan geen draagvlak voor zijn, zoals vaak geopperd wordt in de dorpen?

'Wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat'

Draagvlak

"Als de provincie het noodzakelijk vindt om in te grijpen door middel van een herindelingsproces zoals wij dat hier hebben gedaan, dan gaat het niet meer om draagvlak voor een fusie", stelt Van der Hoek. "Dan is er al heel wat gebeurd. De afgelopen jaren zijn er meerdere rapporten geweest die aangaven dat op termijn de bestuurskracht in de regio niet voldoende is. De gemeenten konden zelf met stappen komen. Dat hebben zij niet gedaan. Bovendien staat er als stip op de horizon nog steeds één grote gemeente in de regio Gooi en Vechtstreek. Die stap moet wat mij betreft wel van onderop komen en die beweging lijkt langzaam op gang te komen. In Hilversum heeft het nieuwe college aangegeven dat voor 2030 te willen bewerkstelligen."

Tegenstand

De gedeputeerde laat weten dat hij niet verrast is door de tegenstand die uit de drie dorpen komt. "Het is altijd lastig om uit te leggen aan inwoners waarom je deze stap zet. In hun straat en dorp zien ze dat het goed gaat en het bestuur is dichtbij en alle voorzieningen zijn in het dorp aanwezig. Toch zijn er grotere thema's die spelen in de regio, zoals mobiliteit, woningbouw en de natuur, die ook van belang zijn voor deze inwoners. Die moeten beter geregeld worden. Het is lastig om dat soort zaken die ook buiten de gemeentegrenzen gaan, snel en krachtig in de regio te regelen. Dat is een van de redenen voor deze herindeling."

Bang

Hij vervolgt: "Mensen zijn bang dat het dorp waarin ze wonen verandert na een fusie. Ik woon zelf ook in een klein dorp, dat begrijp ik. Daar komen dan ook emoties bij kijken, maar het dorp waar je nu woont blijft dat ook na een fusie. Het is wel van belang om dingen goed te regelen, bijvoorbeeld met een goed kernenbeleid, zodat bestuurders dichtbij én aanspreekbaar blijven. Dit punt is veel genoemd in het proces tot nu toe en daar zal dan ook aandacht voor zijn in het herindelingsontwerp."

Democratisch

Hij hoopt dat inwoners openstaan voor de dialoog die de provincie met ze wil aangaan over dit proces. "Ik ben verbaasd dat er oproepen zijn om vooral niet naar dit soort avonden te gaan. Dat is niet democratisch. Wij worden geacht dit te doen en willen de dialoog met inwoners en andere betrokkenen aangaan. Dat je iets niet wilt, dat begrijp ik. Maar wegblijven zorgt er niet voor dat een eventuele fusie niet doorgaat. We zijn dit proces ingegaan en moeten dat afmaken."

Tweede en Eerste Kamer

Voorlopig gaat hij ervan uit dat het herindelingsontwerp, nadat er duidelijkheid is van de minister, snel door Gedeputeerde Staten kan worden vastgesteld. September zal waarschijnlijk niet gehaald worden, zoals tot nu toe gepland was. "Hopelijk kunnen we dat wel snel daarna doen. Daarna ligt het ook ter inzage en kan iedereen er zijn zienswijze op geven. Dat moeten we dan ook nog weer bespreken. Uiteindelijk gaat het voorstel naar de minister. Als zij het voorstel rijp acht voor besluitvorming zullen de Tweede Kamer en vervolgens de Eerste Kamer erover moeten besluiten."

Zoals het er nu naar uitziet, zal de eerst haalbare datum voor een fusie van 1 januari 2021 daarmee nog steeds gehaald kunnen worden.