'Waai van Bruinekool' ten noorden van het sluisje.
'Waai van Bruinekool' ten noorden van het sluisje. Foto: Jaap Groeneveld

Wie kent nog oude Eemnesser toponiemen?

EEMNES In 2019 is het veertig jaar geleden dat de Historische Kring Eemnes (HKE) werd opgericht. In dat jaar is het toevallig ook 750 jaar geleden dat Eemnes voor het eerst werd genoemd als 'Themenesse'.

Een vraag van het Kadaster, Topografische Dienst, om toponiemen op een nieuwe kaart te controleren, toonde aan dat er heel veel Eemnesser toponiemen bekend zijn bij HKE. Zo ontstond het plan om een jubileumboek uit te geven waarin deze verzamelde kennis wordt samengebracht. Onder Eemnesser toponiemen verstaan we: plaatsnamen, namen van buurtschappen, poldernamen, waternamen, veldnamen, huis- en boerderijnamen, straat-, weg- en padnamen. Een bijzonderheid vormen de eeuwenoude ervennamen die de erfstroken aanduidden vanaf de Eem tot aan de Goyergracht.

Geheugen

HKE probeert naast kennis uit archieven vooral ook de nog bij mensen in het geheugen aanwezige namen te vinden die vroeger op een huis of boerderij stonden, veldnamen binnen een erfstrook die een 'kamp' of 'akker' aanduidden, sloten en waaien die een bijzondere naam droegen. Ook waren er paadjes door de velden die mogelijk een naam droegen, zoals we bijvoorbeeld het Snee- of Sneeuwpaadje kennen dat scheef vanaf een boerderij aan de Meentweg door de akkers naar het oudste stukje van de Hasselaarlaan liep. HKE wil niet graag die informatie missen, die soms nog maar bij enkele mensen bekend is.

Wie nog wat weet, kan dat vertellen aan Henk van Hees (telefoon 035-5389849) of aan Jaap Groeneveld (telefoon 035-5381609). Een e-mail aan info@historischekringeemnes.nl of een brief aan HKE, Raadhuislaan 2A, 3755 HC Eemnes, mag ook.
Aarzel niet bij twijfel, want dit is misschien wel de laatste gelegenheid om de in hoofden verborgen kennis over dit onderwerp in een boek te verwerken.

Laatste kans om verborgen kennis in boek te verwerken