Koster Henny Vos.
Koster Henny Vos. Foto: PR

Koster Henny Vos zegt St. Vitus vaarwel

Henny Vos neemt afscheid van de St. Vitusparochie. "Ik zal op zondag wat minder vaak in de kerk zitten en dan op stap gaan met mijn vrouw."

Blaricum Henny Vos (72) uit Blaricum stopt per 1 juli met zijn werk als koster bij de katholieke Sint Vitusparochie aan de Kerklaan. Na veertig jaar vindt hij het tijd om een stapje terug te doen. Een opvolger is in Paul Kaarsgaren gevonden. Hij draait al een halfjaar als koster mee.

Vos, een telg uit een trouwe Blaricumse kosterfamilie, wordt door de parochianen omschreven als een aimabel persoon. Hij was de derde generatie die het kosterwerk in de kerk op zich nam. Hij werd op zijn 32ste als weekendkoster aangesteld en dat kwam omdat zijn vader Lambert Vos wilde minderen. Vos jr. stapte toen tevens in de voetsporen van opa Jacob Vos. De taken van een koster zijn het verlenen van assistentie bij de vieringen en zorgdragen voor het onderhouden van de kerk, het kerkhof en de pastorietuin. In totaal heeft zijn familie meer dan honderd jaar het kosterschap van de kerk beheerd. Vos is erg geliefd en de sturende kracht in de parochie.
Naast zijn werkzaamheden als koster ("er ging best een hoop tijd in zitten, maar het was geen achturige werkdag") was de Blaricummer - net als zijn vader en grootvader - uitvaartleider bij Vos Uitvaart. "Hiermee ben ik op 67-jarige leeftijd gestopt", zegt Vos. Zijn dochter Valance Vos (43) werkt nu als begrafenisondernemer en is dus in die beroepstak de vierde generatie Vos. Henny vertelt dat het beroep van begrafenisondernemer automatisch bij het kosterschap hoorde. "Ik vond het altijd heel dankbaar werk", blikt hij terug. Hij heeft heel veel parochianen in Blaricum en via de St. Barbara ook in Laren en Eemnes naar hun laatste rustplaats gebracht. Ook heeft hij nog een poosje als freelanceuitvaartleider voor Van Vuure in Hilversum gewerkt.
Op zondag 15 juli om 11.00 uur wordt Henny - op zijn 73ste verjaardag - geëerd en bedankt in een feestelijke eucharistieviering in de Vituskerk aan de Kerklaan 17. Aansluitend is er voor alle parochianen tot 15.00 uur een receptie in de koffiekamer en pastorietuin. "Wij zijn Henny veel dank verschuldigd en zijn blij dat wij voorlopig nog kunnen blijven steunen op zijn kennis en ervaring en van zijn diensten als hulpkoster gebruik mogen maken", meldt Cécile de Jong namens de parochie.

Dubbel feest op 15 juli: afscheidsfeest op 73ste verjaardag Henny Vos

Vos tijdens de sacramentsdag.