Internationaal expert Florian Leonhard.
Internationaal expert Florian Leonhard. Foto: PR

Vioolbouwer Antonio Stradivari komt naar Blaricum

Blaricum De strijkinstrumenten die de beroemde Cremonese vioolbouwer Antonio Stradivari maakte zijn befaamd om hun superieure klank. Maar ondanks veel wetenschappelijk onderzoek heeft nog niemand kunnen achterhalen wat die klank precies veroorzaakt.

Het geheim van vioolbouwer Antonio Stradivari is in de loop der tijd verloren gegaan en wetenschappers hebben het nog altijd niet teruggevonden. Alles aan de viool is inmiddels onderzocht, maar tot overeenstemming over de sleutel tot de legendarische kwaliteiten van het strijkinstrument kwam het nooit, laat staan dat er een Stradivarius kon worden nagebouwd.
Berend Stoel van het Leids Universitair Medisch Centrum haalde enkele Stradivariusviolen door een CT-scanner in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over de instrumenten. Hij vond in het hout iets dat het veronderstelde klankverschil tussen de bewierookte violen van Stradivari en hedendaagse varianten voor een deel zou kunnen verklaren. "Normaal gesproken groeit een boom snel in de lente", vertelt de informaticus. "Doordat het hout zo snel groeit, krijgt het een lage dichtheid. Tijdens de winter, als de boom nauwelijks groeit, ontstaat een veel grotere dichtheid. Dat is goed te zien in zo’n scan. Bij de Stradivariusviolen blijkt deze variatie in het hout veel minder groot te zijn. Ik denk dat het heel aannemelijk is dat die dichtheid het voortbrengen van trillingen beïnvloedt. In dat geval is het logisch dat deze violen een ander geluid maken."
Het is uniek dat er nu - voor het eerst in Nederland - een kleine, maar zeer fijne tentoonstelling plaatsvindt over deze legendarische vioolbouwer en zijn instrumenten. Op 8 juli (21.00 uur) geeft Yossif Ivanov een concert in De Dorpskerk. Tevens gaat hij in gesprek met dé internationale expert op dit gebied, Florian Leonhard uit Londen. Over vakmanschap, klank, overrompelen en ontroeren. Www.blaricumfestival.com.