Veel schattige bruidjes dit jaar.
Veel schattige bruidjes dit jaar. Foto's: Bob Awick

'Onderdeel van
het simpele
leven in Laren'

Het patroonsfeest van Johannes de Doper is zondag in Laren met de processie gevierd. Een processie is een godsdienstige plechtigheid waarbij gelovigen openbaar hun geloof ritueel belijden. Er liepen dit jaar aanzienlijk meer mensen mee en opvallend was de grote groep bruidjes en het aantal jongeren. Langs de route stonden veel belangstellenden.

Laren "Het is onderdeel van het simpele leven van Laren", zegt Nico van den Brink (79), lid van het Broederschap St. Jan. We lopen net het kerkhof op waar kort daarna de eucharistieviering begint. Alle stoelen zijn bezet.

Het kerkhof ligt er netjes bij. Van den Brink vertelt dat na het plaatsen van een oproep voor nieuwe tuinvrijwilligers zich negen nieuwe mensen hebben gemeld. Zij hebben geschoffeld en geharkt. "Het gaat niet vanzelf", zegt hij. De Laarder is blij met de nieuwe aanwas. "De oudste is 72 en de jongste 62 jaar. We kunnen de komende jaren weer vooruit."

Bruidjes

Nilleke van den Brink (geen directe familie van Nico, red.) is altijd bij de processie betrokken geweest. Haar ouders namen haar al mee naar het patroonsfeest toen ze nog in de kinderwagen lag. Tegenwoordig heeft ze de bruidjes onder haar hoede en is ze verantwoordelijk voor het jongerenprogramma. Deze processieonderdelen deden het dit jaar erg goed. "Het was een geweldige processie dit jaar", blikt ze terug. "De bruidjesgroep is verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Dit is te danken aan de positieve publiciteit en de pop-upstore in de Binckhorst-St. Jan", is haar overtuiging. In totaal liepen er veertig bruidjes mee.

Ook over het jongerenonderdeel is Nilleke enthousiast. Te gast was jongerenpastoor Mauricio Meneses. "Een bijzondere man, die sinds drie jaar in Nederland is. Hij komt van origine uit Colombia." De aftrap vond plaats in het Brinkhuis, waar Meneses preekte. Tijdens de processie werd er door de groep onder begeleiding van twee gitaristen gezongen. De dag werd in de tuin van pastoor Jan Vriend met de Macarena-dans afgesloten.

Kermis

En dan begint zaterdag de kermis; een échte traditie die al jarenlang plaatsvindt na het feest van Sint Jan.

Tijdens de eucharistieviering op het kerkhof.
Aan het begin van de processie. Rechts pastoor Jan Vriend.
Grote drukte in de basiliek.
Ook het college van Laren liep mee.
Afbeelding