De flinke kuikens houden zich ook tijdens de metingen schijndood.
De flinke kuikens houden zich ook tijdens de metingen schijndood. Foto's: Bob Awick

Ooievaarsbaby's kerngezond - 'Zit een beste dikkerd tussen'

De drie ooievaars,
die in de Theetuin
aan de Meentweg
zijn geboren, zijn
kerngezond.

Eemnes "Er zit een beste dikkerd tussen", zegt Bert van den Brink van Theetuin Eemnes. "Normaal wegen ze tussen de 3.500 en 3.700 gram, maar eentje was bijna 4,5 kilo." De twee andere dieren hadden een normaal gewicht.

De jonkies zijn maandag door Engbert van Oort van STORK - een vrijwilligersorganisatie die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland - gewogen en gemeten. Het drietal werd middels een hoogwerker van Rebel & Schaap uit Huizen naar beneden gehaald. "We hebben ze tot boven het nest, dat zich op vijftien meter hoogte bevindt, benaderd. Ze dieren voelen zich dan bedreigd en houden zich schijndood. We kunnen ze dan in een tas voorzichtig mee naar beneden nemen om de metingen uit te voeren."
Prachtbeesten zijn het, zegt Van de Brink: "Ze zijn fors en bezitten een mooie pennenrij van veren aan de vleugels. Behoorlijk ontwikkeld zijn ze ook al. Hun snavel is nog zwart; deze kleurt volgend jaar pas oranje." Het ouderpaar is vermoedelijk hetzelfde als vorig jaar, zegt Van den Brink. "Het mannetje in ieder geval; hij is geringd." Hij acht de kans groot dat het vrouwtje ook dezelfde is als het voorgaande jaar. Ooievaars zijn redelijk trouw. De kuikens zijn na de winter volgroeid. Met een beetje geluk vliegen ze pas half september naar warmere oorden.

Een ouder gaat ervandoor als het nest met de hoogwerker benaderd wordt.