Steenbergen 6.
Steenbergen 6. Fotocollectie: Leo Janssen

Een van de mooiste landhuizen van Laren, gelegen aan het gelijknamige onverharde pad, staat op Steenbergen. Ik kwam er al in de jaren zestig toen ik mijn vrouw Annemarie leerde kennen.

Haar zusje werkte op nr. 6 in de huishouding bij mijnheer mr. J.M. Elink Schuurman. Hij was directeur van de Amstel Brouwerij en toen hij met zijn gezin op vakantie ging en mijn schoonzusje liever wilde wandelen met haar vriend, pasten wij op Brosio, een dalmatiër, door ons 'krentenbrood' gedoopt. De lieverd - zo was ons al van tevoren verteld - at zijn dagelijkse portie hondenbrokken wanneer hij er zin in had, niet uit een kom, maar veel liever slokte hij het voedsel naar binnen via een zilveren lepel. Tot grote hilariteit van ons tweeën.

Veertig jaar later kwam ik weer op Steenbergen 6. Bij Otger en Inge, twee filmproducenten die hun succes internationaal hadden opgebouwd met film- en televisierechten zoals 'The Bold and The Beautiful'. Hartelijke en ondernemende geesten met even zovele originele feesten, waaronder The Gipsy Kings! Otger vertrok naar het buitenland en verkocht voor 5,5 miljoen euro zijn riante landgoed aan Reinout Oerlemans. De televisieproducent genoot er nauwelijks van, want spoorslags, en tot ieders verrassing, vertrok hij met zijn gezin richting Los Angeles. Onlangs bood hij het te koop aan voor 7.350.000 euro. Eerder voor een slordige 1.500.000 meer. Genoeg nullen nu!
Het in een Engelse landhuis-stijl gebouwde huis blijft heel bijzonder. Wie vanaf de 35 meter hoge Watertoren van Wouter Hamdorff richting centrum kijkt, ziet een aaneengesloten groen tapijt met in de verte er hoog bovenuit torend de Sint Jansbasiliek. Helemaal vooraan tussen het lover echter blinkt fier in de zon een bronzen eekhoorn. Boven op een hoog opgaande rieten kap. In opdracht van de dames C.J en J. Pabst ontwierp architect K.P.C. (Karel) de Bazel (1869-1923) Steenbergen 6. De Bazel was een belangrijk architect omdat hij als een van de eersten op een ambachtelijke manier bouwde en de nadruk legde op de gebruikte materialen en de constructieve elementen duidelijk zichtbaar liet zien.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beschrijft het rijksmonument nauwkeurig en verhaalt onder meer over kenmerkende elementen als dakruiter, meanderblokjes, halfronde dakkapellen, uniform geprofileerde betimmeringen, vloermozaïek met geometrisch patroon en heel typerend 'de oorspronkelijke aanwezigheid van een schildersatelier'. In dit geval van Corrie Pabst (1865-1943). Rond Steenbergen heerste een inspirerend klimaat van esthetische vorming met schilders als H.P. Bremmer (1871-1956) en beeldhouwers als Joseph Mendes da Costa (1863-1939) en Bertha thoe Schwartzenberg (1891-1993). Een meer dan interessante buurt dat Steenbergen langs de A1 aan de rafelrand van ons dorp. Ook de grote componist Alphons Diepenbrock (1862-1921) woonde er in zijn landhuisje Holtwick. En ook die andere componist verbleef er, Matthijs Vermeulen (1888-1967). Hij liet zich door het akkertje tussen het huidige Verlengde Rozenlaantje en Steenbergen inspireren voor een van zijn symfonieën. Daarover een volgend keer. Voor nu, Bol an!