Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.'
Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.' Foto's: Bastiaan Miché

Maar liefst 298.000 kraanvogels vliegen naar Hilversum voor MH17-expositie

In Beeld en Geluid is vanaf 17 juli een expositie te zien ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17. Te zien zijn 298.000 origami gevouwen kraanvogels.

HILVERSUM Gemakkelijk is het vouwen van zo'n kraanvogel niet, constateren leerlingen van de Goudenregenschool wanneer zij binnen Unbranded op het Media Park helpen bij het voorbereiden van de tentoonstelling 'Room of Hope'. En meer Hilversumse scholen dragen bij aan de expositie van initiatiefnemer Tjitske Dijkstra. "Je merkt hier heel goed dat het impact heeft."

De tentoonstelling is vanaf 17 juli, precies vier jaar na het enorme drama, een maand lang iedere dag (behalve maandag) gratis te bezichtigen in Beeld en Geluid. In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami gevouwen kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie, die in de expositie te beluisteren is.
Initiatiefnemer van dit alles is de in het Groningse Zuidhorn woonachtige Tjitske Dijkstra. Zij verloor bij de ramp goede vriendin en tevens collega aan het Alfa College in Groningen Hieke Raap. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een 2-jarig meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde, vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking duizend kraanvogels voor haar vriendin. "Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers", aldus Dijkstra.

In Japan staan kraanvogels symbool voor wereldvrede en menslievendheid. Een filmpje van de vouwende leerlingen ging de wereld over, waarop overal mensen mee gingen vouwen en pakketten kraanvogels naar Groningen stuurden. Dijkstra besloot 298.000 kraanvogels te verzamelen, voor elk slachtoffer duizend. Na 200 dagen was de collectie compleet en was ze zeventig volle verhuisdozen rijker. Maar wat moest ze ermee? Nadat ze eerst afstand van alle emoties nam en duizend kilometer wandelde, kwam er hulp vanuit Emmen. Op de plek waar voorheen de dierentuin stond, was een ruimte, het Afrikahuis, beschikbaar voor een expositie.
Maar liefst 34.000 mensen - ook veel Hilversummers en nabestaanden - bezochten vorig jaar deze tentoonstelling. Mede door hun reacties was het voor Dijkstra snel duidelijk dat deze aanvankelijk eenmalige tentoonstelling het land in moest. En Hilversum moest de tweede plaats worden voor 'Room of Hope'. Immers, alle slachtoffers werden naar Hilversum gebracht om geïdentificeerd te worden, waaronder ook vijftien Hilversummers. Bovendien ontving de Stichting Kraanvogels na de oproep uit 2014 opvallend veel gevouwen kraanvogels van scholen uit Hilversum.

De stichting is bijzonder verheugd over de gastvrijheid van Beeld en Geluid. Daardoor raakten ook andere Hilversumse bedrijven betrokken. Unbranded BV, specialist in het maken van creatieve experiences, ondersteunt de uitvoering van de nieuwe werken en de inrichting van de expositie. Zo groeide dit uit tot een project waar veel mensen uit de Hilversumse gemeenschap bij betrokken zijn. "Wij nemen heel graag de rol van gastheer en verbinder op ons en zijn enthousiast over het project, het respect en de reacties", aldus Ineke Middag van Beeld en Geluid. "Iedereen doet spontaan mee, niemand vraagt geld en het zou geweldig zijn als we als inwoners en bedrijven in Hilversum Mediastad heel Nederland kunnen laten zien dat we de slachtoffers en nabestaanden niet vergeten."

Dijkstra zal gedurende de tentoonstelling (nagenoeg) iedere dag in Beeld en Geluid aanwezig zijn. "Het is geen expositie waar je langs schilderijen draaft, het heeft impact."
Voor volgend jaar wil Dijkstra de kraanvogels tentoonstellen in Eindhoven. Het ultieme doel is om in 2020 - 75 jaar na de bom - de tentoonstelling naar Hiroshima te verplaatsen.

Tevreden met het resultaat.