Start pilot voor 'rainproof' Laren

Laren Schoon water moet niet langer verdwijnen via het rioolsysteem. Daarom blijft de gemeente Laren bij haar standpunt dat het hemelwater van het afvalwaterriool afgekoppeld moet worden en wordt in een nader aan te wijzen gebied gestart met een pilot.

Wethouder Peter Calis zegde de raadsleden toe voorlopig niet te handhaven en geen dwang op te leggen. Hij vindt wel dat gemeente en bewoners samen verantwoordelijk zijn voor het wateroverlastprobleem in Laren. De verordening in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) wordt opgeschort. Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren) had liever gezien dat deze geschrapt werd ("verordening is niet waterdicht"), maar dat was volgens de overige partijen niet nodig (VVD vindt het juist een stok achter de deur: "Werk gewoon mee, dan is verordening niet nodig"). Daarom komt de wethouder - ter geruststelling van Timmerman - met een memo aan de raadsleden over het juridische aspect. De dames van Liberaal Laren stemden overigens wel voor de aanpak van de wateroverlast. Wel zijn zij kritisch over het aan te wijzen pilotgebied. Timmerman: "Wat meet en evalueer je en wat zegt dat over de rest van Laren." De wethouder reageerde dat er een representatieve pilot gaat plaatsvinden om daaruit relevante data te distilleren.
Het project om Laren 'rainproof' te krijgen gaat vijf à zes jaar duren. Dan is er sprake van veertig millimeter beveiliging. Maar ook na die tijd is Laren niet klaar gezien de klimaatverandering.