Het volkstuinencomplex aan de Noordersingel.
Het volkstuinencomplex aan de Noordersingel. Foto: Bob Awick

Volkstuinen blijven populair; korte wachtlijst voor complex De Eemakker

Het is een heerlijke morgen als ik de parkeerplaats bij volkstuinencomplex De Eemakker aan de Noordersingel op rijd.

Eemnes De zon straalt aan de blauwe hemel. Secretaris Karel Marks (65) vind ik bij De Hut; weliswaar klein, maar wel hét onderkomen van de vereniging. Tuinders van het eerste uur die ook bij het gesprek aan zullen schuiven, scharrelen al in hun tuintjes.

Stuk voor stuk nemen ze plaats aan de picknicktafel. "Wie wil er koffie", vraagt Marks, die een volle thermoskan van huis heeft meegenomen. Voor de liefhebber is er ook een plakje cake. Nou, de dag kan slechter beginnen.
De volkstuin is officieel opgericht op 6 april 1979. Volgend jaar viert de club dus een jubileum. De eerste stappen om daar een feestje van te maken, zijn al gezet. Ooit was de belangstelling voor een volkstuintje zo groot dat er een tweede complex (achter het woonwagenkamp) was, maar dat is eind jaren 90 afgestoten.
Het huidige complex telt in totaal 84 tuinen, meldt Marks. "We hebben twee soorten: 51 hele tuinen van 150 m² en 33 halve tuinen van 75m², waaronder drie tuinen van 50 m². In een van de tuinen wordt voor de voedselbank verbouwd. Tijdens de oogstmaanden wordt minimaal acht keer per jaar vers van het land geleverd."
Steeds meer vrouwen huren een tuintje, zo blijkt uit de cijfers. Op De Eemakker hebben 30 vrouwen een tuin (waarvan 50% een grote tuin) en 53 mannen (waarvan 70% een grote tuin bewerkt). Marks: "De dames verbouwen meer bloemen en zijn creatief." De meeste tuinders zijn al op leeftijd; slechts 30% is tussen de 30 en 50 jaar oud. Nieuwe leden tekenen sinds twee jaar een gebruikersovereenkomst. Ze beginnen met een tuintje van 75 m² en mogen het een jaar proberen. "Onze ervaring is dat 30% het toch te veel werk vindt en afhaakt", licht Marks deze procedure toe.
Er is ook een tuincommissie die erop toeziet of de leden zich aan de regels houden. Behalve dat een tuintje er redelijk netjes moet uitzien, mag er geen wiet verbouwd worden. "Ook moet het eigen pad voor de tuin worden onderhouden en mag er niet met gif gewerkt worden (wel schoonmaakazijn). Wie zich hier niet aan houdt, moet binnen twee weken zijn tuin ontruimen", zegt Marks streng. Hoewel de tuinders allemaal redelijk op zichzelf zijn, is het ook een gezellige vereniging. Er staan twee mensen op de wachtlijst. De contributie voor een grote en kleine tuin kost respectievelijk 76 euro en 48 euro per jaar. "Dan kunnen we net quitte spelen", aldus Marks. De grond wordt gehuurd van de gemeente.

Vanaf volgende week portretjes van tuinders Rob de Kruijf, Bart en Tineke Groenesteijn, Arda de Ruijgt-Ketelaar en Karel Marks.

Creatief aangelegd tuintje op De Eemakker.