De symbolische start van het Huis van Eemnes.
De symbolische start van het Huis van Eemnes. Foto: Bob Awick

Start bouw Huis van Eemnes - ''n Thuis voor elke Eemnesser'

De bouw van het Huis van Eemnes is dan nu écht begonnen. Vorige week werd op symbolische wijze de eerste paal geslagen.

Eemnes Dat gebeurde met behulp van een prachtige oud-Hollandse houten heistelling, want de echte heiwerkzaamheden begonnen de volgende dag. De komende tijd gaan er 417 palen de grond in. Over een week of zes zijn de eerste contouren te zien.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie aan de Noordersingel waren er korte toespraken van burgemeester Van Benthem en Tom Haagmans, de directeur van bouwbedrijf Vaessen BV. De Stichting Huis van Eemnes zorgde voor hapjes, drankjes en muziek. Burgemeester Roland van Benthem sprak van een bijzonder moment: "Want we gaan van denken naar doen… Van rekenen naar uitvoeren… En van papier naar praktijk. We gaan aan de slag! Het wordt een thuis voor elke Eemnesser." De heiwerkzaamheden gaan ongeveer drie à vier weken duren. Halverwege augustus gaan ze verder met grond- en funderingswerkzaamheden. De feestelijke opening van het Huis van Eemnes staat voor september 2019 gepland.
Het Huis van Eemnes legt verbindingen binnen de gemeenschap van Eemnes. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen straks aan het werk in het Huis van Eemnes, dat voor hen zal dienen als een LeerWerkHuis. Denk aan mensen met een beperking die er een zinvolle dagbesteding hebben of mensen die willen re-integreren. Maar het LeerWerkHuis is ook bedoeld voor scholieren die er een maatschappelijke stage kunnen doen. Het Huis van Eemnes kan niet zonder de inzet van enthousiaste vrijwilligers. De komende tijd wordt het vrijwilligersbeleid ontwikkeld. Verder zullen de bibliotheek en de Stichting Huis van Eemnes de kansen voor samenwerking met andere maatschappelijke organisaties en initiatiefnemers uitwerken.