Singerdirecteuren Jan Rudolph de Lorm (l) en Evert van Os.
Singerdirecteuren Jan Rudolph de Lorm (l) en Evert van Os. Foto: Bob Awick

Singer-directeur De Lorm met Pépé Grégoire in gesprek

Laren De 150ste geboortedag van William Singer werd afgelopen donderdag gevierd. Naast onder andere een presentatie over het nieuwe theaterseizoen ("De kaartverkoop loopt heel goed", aldus directeur Evert van Os) hield Singer-directeur Jan Rudolph de Lorm een boeiend gesprek met de Larense beeldhouwer Pépé Grégoire.

Grégoire is een bekend nationaal kunstenaar. De Lorm noemde hem een van de beste beeldhouwers van Nederland. Het werk van Grégoire is in verschillende musea te zien, ook in zijn eigen dorp Laren. Voor Singer staat prominent het beeld 'Hand-voet In Omhelzing'.

Contrasten

Wie is Pépé Grégoire eigenlijk? Hij groeide op in het artistieke milieu van acteurs en beeldende kunst. Van moeders kant is er de bekende acteursfamilie (opa Cor en oom Guus) Hermus en Grégoires vader was beeldhouwer en zijn opa schilder. Dat Pépé ook ambities heeft is al snel duidelijk. Aan de Rijksacademie voor de Kunsten in Amsterdam geeft hij dit verder gestalte. Tegenstellingen en contrasten spelen in zijn werk een grote rol. De kunstenaar uit Laren is in zijn werk eigenzinnig en grensverleggend; hij benadert de wereld op een omgekeerde manier.

Oorsprong

Op de vraag van Jan Rudolph de Lorm naar de oorsprong van de gedachte om armen en benen, handen en voeten tot onderwerp van zijn werk te maken, kwam een verrassend antwoord. "Het is eigenlijk een inhaalslag op de oudheid. De torso's zijn wel teruggevonden, maar de expressieve armen en benen zijn zoek geraakt. Ik breng de verloren gegane ledematen opnieuw tot leven in mijn beelden."
De 'Hand-Voet In Omhelzing' heeft bovendien," aldus Grégoire, "een nog specifiekere betekenis, omdat het refereert aan de prenatale ontmoeting van de hand en de voet zoals de eerste kennismaking met het eigen lichaam in de baarmoeder begint. In de volgende fase ontfermt de hand zich over de voet en zorgt dat deze in staat blijft als fundament het lichaam te kunnen blijven dragen en in een latere fase de ontdekking van de ander, zoals in de ontluikende liefde."

De film over het maakproces van het beeld 'Hand-Voet In Omhelzing', die werd gemaakt door de Larense cameraman Anton van Munster, werd als afsluiting van het vraaggesprek vertoond.

Interview tijdens '150ste geboortedag William Singer'

Er gaan inmiddels veel stemmen op om het beeld een permanente plek te geven voor Singer Laren.

Grégoire en De Lorm met elkaar in gesprek.