Wethouder Liesbeth Boersen in gesprek met een bewoner van de wijk Bouwvenen.
Wethouder Liesbeth Boersen in gesprek met een bewoner van de wijk Bouwvenen. Foto: Gemeente Blaricum

Wijken Bijvanck en Bouwvenen na opknapbeurt klaar voor de toekomst

De gemeenteraad van Blaricum is akkoord met het plan om de komende tien jaar de wijken Bijvanck en Bouwvenen op te knappen.

BLARICUM De wijken Bijvanck en Bouwvenen in Blaricum krijgen de komende tien jaar een grote opknapbeurt om straks als kwalitatieve, duurzame wijken klaar te zijn voor de toekomst. De gemeente Blaricum zet hiermee de eerste stap in het verduurzamen en klimaatbestendig maken van de gemeente.

De gemeenteraad is akkoord met het voorstel om de wijken op te knappen en heeft groen licht gegeven voor de opzet van een eerste masterplan voor de Bijvanck en een projectplan voor de Bouwvenen. Daarbij is wel afgesproken dat er eerst een businesscase wordt gemaakt om inzichtelijk te krijgen of de integrale aanpak, het gelijktijdig aanpakken van alle problemen, financieel haalbaar is.

Wensen

Participatie zorgt ervoor dat de herinrichting van de openbare ruimte aansluit bij de huidige wensen en behoeften van bewoners en ondernemers.
Verantwoordelijk wethouder Liesbeth Boersen: "Het is hard nodig om de openbare ruimte in deze twee wijken aan te pakken. We hebben ons sterk gemaakt voor de opknapbeurt en ik ben blij dat de raad unaniem akkoord is met de plannen."
De Bijvanck en Bouwvenen zijn ontworpen in de 70'er jaren van de vorige eeuw als kindvriendelijke, groene wijken waar bewoners en voetgangers centraal stonden. De wijken kenmerken zich door de hoeveelheid buitenruimte en aanwezigheid van groen en water in de omgeving.

Versteend

De opknapbeurt is hard nodig, omdat de inrichting van de buitenruimte niet meer voldoet aan de wettelijke eisen en de wensen van bewoners en ondernemers.
Door de aanleg van parkeerplaatsen is het groen langzaam versnipperd geraakt en de wijk steeds meer versteend.
Een betere inrichting van de openbare ruimte brengt de juiste balans tussen groen en parkeren terug. De wegen, fietsroutes, voetpaden, pleintjes, hofjes en voorzieningen sluiten straks aan bij de huidige behoeften.

'Hard nodig om de openbare ruimte in deze wijken aan te pakken'

Gasloos

De ambitie van de gemeente is om in 2050 een duurzame energievoorziening te hebben. Bij de opknapbeurt is er de ruimte om een alternatieve energievoorziening aan te brengen en daarmee een woonwijk gasloos te krijgen.

Pilot

Dit zal in eerste instantie als pilot gebeuren om meer ervaring op te doen met het afkoppelen van gas in een woonwijk.
Bij de aanpak is volop ruimte voor initiatieven van bewoners en ondernemers in de wijk. Wethouder Liesbeth Boersen is enthousiast: "Met de make-over van de wijken kunnen bewoners weer trots zijn op hun wijk. We doen dit dan ook samen met bewoners en ondernemers, om beter aan te sluiten bij hun wensen en behoeften. Daarbij pakken we de problemen gelijktijdig op, om in één keer tot een goede oplossing te komen."