Reactie college op bouwverkeer Hoefloo

LAREN Het college van de gemeente Laren heeft de gemeenteraad een memo gestuurd over de gang van zaken rond het bouwverkeer dat via de Hoefloo naar het nieuw te bouwen Rosa Spierhuis rijdt. Bewoners zijn boos hierover.

Uit de memo blijkt dat het college na afsluiting van het viaduct over de Hilversumseweg, de beoogde bouwroute, vijf routes vergaand heeft onderzocht. Het viaduct moest dicht, omdat het ongeschikt bleek voor zwaar verkeer.

"Hierbij kwam Hoefloo ten opzichte van de andere routes als meest haalbare uit de bus. Om redenen van beschikbaarheid (op tijd gereed), veiligheid (breedte van de weg) en bijkomende kosten. Dit zou wel betekenen dat de herinrichting van Hoefloo opnieuw moet worden uitgesteld. Ook betekent het gebruik van Hoefloo voor bouwverkeer, overlast voor aanwonenden. Het college heeft daarom tot het laatste moment gezocht naar een alternatieve route. Helaas tot op heden zonder succes."

Emotioneel

Tijdens de bijeenkomst op 5 juli, waarbij de bewoners werden ingelicht over dit besluit reageerden meerdere bewoners emotioneel op de ontstane situatie, meldt de memo. "Zij voelden zich niet meegenomen in de afwegingen en zijn boos over het verder uitstellen van de herinrichting en over de keuze voor Hoefloo als bouwroute."

Het college betreurt het dat het verkeer gedurende de bouw van het Rosa Spierhuis langs Hoefloo moet en is in gesprek met de bewoners. Er wordt nog steeds gezocht naar alternatieven en het college doet haar uiterste best om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Tijdens de bewonersbijeenkomst heeft wethouder Stam ook een aantal zaken toegezegd. Zo wordt er onder andere op korte termijn nogmaals een onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie en worden er tijdelijke borden geplaatst voor rustig rijgedrag van vrachtwagens. Ook wordt nogmaals in overleg met Slokker en het Rosa Spierhuis een beroep gedaan op onderaannemers om afspraken te maken over rijgedrag van chauffeurs. Daarnaast wordt gekeken of de hoek in de weg Hoefloo bij de Hilversumseweg kan worden afgevlakt.