Troubadour Leon Lutterman is 25 jaar artiest en twaalf en een half jaar dirigent.
Troubadour Leon Lutterman is 25 jaar artiest en twaalf en een half jaar dirigent. Foto: Bob Awick

'Al snel was ik zelf de meestgevraagde artiest van mijn eigen impresariaat'

Leon Lutterman treedt zondagmiddag 11 november op in De Hilt om zijn twee jubilea als artiest en dirigent met alle Eemnessers te vieren.

Eemnes Net uit de studiebanken begon Leon Lutterman in 1988 eerst als medewerker en kort daarna als manager bij een impresariaat Moderne Dans. "Naar Moderne Dans was niet zo veel vraag, naar een cabaretier-liedjesschrijver des te meer. Op een gegeven moment was ik de meestgevraagde artiest van mijn eigen impresariaat."

Leon Lutterman is improvisator, sneldichter, entertainer, zanger, componist, tekstdichter, dirigent, presentator en te boeken als ontvangstact, zo valt te lezen op zijn website. Zelf noemt hij zich samenvattend 'troubadour'. "Veel mensen waren op zoek naar 'gewoon iets gezelligs', een entertainer voor een feest", blikt de veelzijdige artiest terug op zijn begintijd bij het impresariaat. "Ik kon in die tijd moeilijk nee verkopen, dus dan bood ik mijzelf maar aan. Mijn optredens vielen kennelijk in de smaak, want ik kreeg steeds meer verzoeken. Uiteindelijk heb ik besloten om alleen nog maar mijn eigen act te verkopen. In september zit ik 25 jaar in het vak." Lutterman treedt op, maar komt vooral op privégelegenheden zijn luisterlied vertolken. Daarbij schrijft hij in opdracht. Deze teksten kunnen over alles gaan en voor iedereen zijn.
Als voorbeeld noemt hij de opdracht van een bouwonderneming, verantwoordelijk voor het aanleggen van het fundament onder wegen.

Stalen buizen

"Deze werkgever vroeg mij om een lied voor zijn medewerkers te schrijven. Ik zie dan voor mij hoe deze mensen werken en wat zij dagelijks doen. Dan volgen lied en titel 'Stalen buizen' eigenlijk vanzelf", legt hij uit. Ook voor jubilea en verjaardagen wordt de schrijver van het luisterlied vaak gevraagd. Voor elke gelegenheid heeft hij een stramien, maar de inhoud is uniek. "Ik houd ervan als mijn werk op mensen en de actualiteit is toegespitst. Op zondagmiddag 11 november treed ik op in De Hilt voor alle Eemnessers die willen komen. Hoe ik de avond precies invul weet ik niet, maar ik kan je beloven dat ik begin met een lied over Sint Maarten", licht hij een tipje van de sluier op.

Weidevogels

Het gratis toegankelijke optreden in De Hilt is een cadeau aan Lutterman van zangkoor De Weidevogels, in Eemnes geliefd vanwege de jaarlijkse aubade op de Wakkerendijk. Lutterman is twaalf en een half jaar dirigent van dit koor dat het vaderlandse levenslied vertolkt, het tweede jubileum dat hij dit jaar viert. "Het dirigeren ligt mij en ik wil het zeker blijven doen", antwoordt hij desgevraagd. Ook als dirigent wil hij graag vermaken. "Vanzelfsprekend is het belangrijk dat de zang goed klinkt, maar dat is niet het enige", is zijn vervolg. "Hoe komen we over? Wat vindt het publiek ervan? Zit de sfeer erin? Dat zijn aspecten waar ik heel goed op let."

'Ik houd ervan als mijn werk op mensen en de actualiteit is toegespitst'

Jacky

Recent is hij begonnen met het maken van Nederlandse vertalingen van songs van de Ierse Gilbert O' Sullivan, de Italiaanse zanger Angelo Branduardi, de Belgische legende Jacques Brel en vele anderen. Sommige van deze artiesten zijn eerder vertaald, maar volgens Lutterman is dat geen reden om een nieuwe vertaling achterwege te laten. "Nelleke Noordervliet sprak dit jaar op het Tolk- en Vertaalcongres waar ik was. Zij benadrukte dat vertalen nooit ophoudt. Vertalingen kunnen altijd beter aansluiten op deze tijd of op mijn invalshoek als artiest. Neem het nummer 'Jacky' van Jacques Brel. Ik denk dat ik de eerste ben die 'Jacky' vertaalt met 'jochie'." Tussen de bedrijven door vindt Lutterman ook nog tijd om een paar dagdelen per week Nederlands te geven op een Amersfoortse scholengemeenschap. Een cd over het docentenleven zit in de planning: "Ze letten niet op, zetten alles op z'n kop. Maar ook als ze de klas verbouwen, blijf ik van ze houden", dicht hij lachend tot slot.