De maïs staat te verdrogen in een veld bij Blaricum.
De maïs staat te verdrogen in een veld bij Blaricum. Foto: Bob Awick

Natuur lijdt onder droogte

BEL Er mag dan wel wat regen zijn gevallen en de hittegolf is beëindigd, het blijft de komende tijd nog warm en de droogte duurt voort. Ook in de BEL-gemeenten.

"We zien dat de natuur het zwaar heeft. De uitgedroogde gazons, slapper wordende beplanting en ook de oudere bomen hebben het zwaar", laten de drie gemeenten weten.
"Helaas kunnen we niet alles besproeien omdat dit ondoenlijk is, qua kosten en qua hoeveelheid water. Een volwassen boom verdampt al gauw 100 liter per dag. De grond is bovendien zo droog, dat het water direct over de oppervlakte wegsijpelt en niet bij de wortels terecht komt. Wel geven we extra water aan de jongere (aangeplante) bomen die minder dan drie jaar oud zijn. Rondom deze bomen hebben we een plastic band geplaatst zodat het water niet kan wegvloeien en ook daadwerkelijk de grond inzakt. Dit water is afkomstig van open water, dus niet uit de kraan."
Waterschappen Vallei en Eem en Amstel, Gooi en Vecht houden de situatie nauwlettend in het oog en zullen maatregelen nemen als dit nodig is. Vitens en Waternet roepen op om zuinig om te gaan met drinkwater. Er is nog geen tekort, maar met de warmte wordt wel meer water gebruikt.

Vanwege de droogte geldt ook nog steeds fase 2 als het gaat om natuurbrandrisico. Dit is de hoogste fase. Open vuur is verboden om natuurbranden te voorkomen.