Joop redde een gans uit het water bij het Eemnesser sluisje. Die viel er van schrik in toen een hond begon te blaffen.
Joop redde een gans uit het water bij het Eemnesser sluisje. Die viel er van schrik in toen een hond begon te blaffen. Foto's: Joop Eijpe

Avontuurlijk zomers fietstochtje met redding van gans uit sluis van Eemnes

Joop Eijpe stapte vorige week lekker op de fiets met zijn kleinkinderen. Een zomers fietstochtje werd een avontuur, toen hij een gans moest redden.

EEMNES Joop Eijpe uit Blaricum beleefde vorige week woensdag een avontuurlijk fietstochtje. Hij belandde uiteindelijk in het water van de Eemnesser sluis. Welbewust. Hij moest een gans redden die in het water was beland.

Joop was de ganzen al eerder tegengekomen. Op maandag 23 juli fietste hij met kleinzoon Thomas door de Eempolder. "Beginnend vanuit de Bijvanck de brug over gefietst en langs de theetuin de polder in. Hier werden we al snel begroet door een bij een hek verzamelde groep koeien, schapen en geiten. Thomas genoot zichtbaar van de oversteek met de veerpont de Eem over."

Kwetterende ganzen

Zijn tochtje ging verder over het fraaie nieuwe fietspad langs de Eem richting Eembrugge en vandaar terug, maar leidde eerst nog langs en over de Eemnesser sluis. "Nadat we het bruggetje van de sluis overgestoken waren werden we daar begroet door twee daar lopende en kwetterende witte ganzen. Die twee zouden enkele dagen later zorgen voor een verfrissend schouwspel. Ons fietstochtje vervolgden wij met oversteek van het trekpontje richting huis en eindigden we met 24 kilometer op onze tellers."
Twee dagen later, woensdag 25 juli, stapte Joop weer op de fiets. Deze keer ging zijn vrouw ook mee en kleinkinderen Michiel en Anouk, wonende in de Blaricummermeent. "We gingen ongeveer hetzelfde rondje fietsen. Ook nu door de weilanden richting de veerpont maar nu allereerst via de sluis. En ja, daar werden we meteen begroet door de twee kwetterende witte ganzen. Brutaal liepen ze voor ons uit. Zelfs over de kademuur."

Noodlottig

Dat werd een van beide ganzen noodlottig toen een loslopende hond tegen ze begon te blaffen. "Van schrik viel een van de twee 3 meter naar beneden in het door kroos groengekleurde water. Zo kwam hij gevangen te zitten tussen de twee sluisdeuren in", meldt Joop.

'We werden begroet door twee kwetterende witte ganzen'

Reddingsactie

Het gebeuren zorgde op deze snikhete dag voor een avontuurlijk schouwspel en commotie bij andere passerende fietsers. "Ikzelf waarschuwde de bewoner van de naastgelegen boerderij. Die vertelde dat de ganzen eigendom zijn van de bewoners van het huis tegenover hem. Toch liep deze boer in alle rust richting de sluis, onderwijl suggererend dat deze gans ook wel rijp was voor de 'pan'." Niettemin begon Joop aan een verkoelende reddingsactie door via de trap het water van de sluis in te gaan en om de gans weer te verenigen met zijn maatje.

Joop en de gans zijn allebei veilig uit het water.