Le parachute sur le plage de Couburg van impressionist René-Xavier Prinet.
Le parachute sur le plage de Couburg van impressionist René-Xavier Prinet. Foto: Studio Sebert

Laatste impressionisten en En Plein Air dit najaar te zien in Singer Laren

LAREN Singer Laren heeft dit najaar twee nieuwe tentoonstellingen: Laatste impressionisten en En Plein Air - Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn allebei geïnspireerd op de natuur. Ze zijn van 4 september tot en met 2 december te zien.

In Laatste impressionisten zijn de dromerige esthetische beelden van kunstenaars als Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow het onderwerp: een groep kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900-1915). Samen delen zij een romantische visie die zich uit in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur.

Roze bril

De schilderijen laten een elegante dame uitgespreid op een canapé of achteroverleunend in een tuinstoel zien, zwanen in een rimpelloze vijver, een roze parachute op het strand van Cabourg: de intieme beelden van de laatste generatie impressionisten. Bijna te mooi om waar te zijn, de wereld gezien door een vaak letterlijk roze bril.
In de Van den Brink Galerij van het museum verzorgen een zestal beelden van Rodin, waaronder Twee handen, De Smart en het Portret van Madame Fenaille, een verrassende toegift. In 1906 wordt Rodin benoemd tot voorzitter van de Société Nouvelle. Onder zijn voorzitterschap wordt Claude Monet lid van de vereniging. Dankzij Rodin neemt ook het aantal beeldhouwers in de Société Nouvelle toe. Net als de schilderende leden van de vereniging kiezen de beeldhouwers onderwerpen van dichtbij uit de zichtbare werkelijkheid.
Bij de tentoonstelling Laatste impressionisten verschijnt een kleurrijke publicatie over de Société Nouvelle des Peintres et de Sculpteurs met meer dan 800 afbeeldingen. Het boek wordt uitgegeven door Editions Monelle Hayot en is verkrijgbaar in de Singer Shop in het Nederlands en Frans. Prijs: € 39,95.
De tentoonstelling Laatste impressionisten is een samenwerking met Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts, (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). De tentoonstelling is samengesteld met medewerking van de kunsthistoricus en achterkleinzoon van Henri le Sidaner: Yann Farinaux-Le Sidaner, tevens auteur van het boek De Laatste impressionisten.

En plein air

En plein air - 100 jaar buiten schilderen laat werken zien uit de Singercollectie en biedt met schilderijen van kunstenaars als Anton Mauve, Charles Daubigny, Claude Monet, George Hendrik Breitner en Ferdinand Hart Nibbrig een overzicht van een eeuw 'en plein air', oftewel in de openlucht, werken.

Zestal beelden van Rodin zijn een verrassende toegift