Laura Elsman heeft veel succes met haar webcam als online videocoach voor vrouwelijke ondernemers.
Laura Elsman heeft veel succes met haar webcam als online videocoach voor vrouwelijke ondernemers. Foto: Marleen Sahetapy

"Ik heb zelf gezien wat succes betekent. Het maakt je blij, gelukkig en voldaan"

Drie jaar geleden declareerde zij nog op basis van 'uurtje-factuurtje'. Nu heeft videocoach Laura Elsman een florerende onderneming.

Blaricum 'Groter durven denken'. Volgens Laura Elsman is dat de sleutel tot haar succes als ondernemer. Zij leert vrouwen zichzelf te presenteren voor de webcam. "Video is een goed en nog onderschat medium als het gaat om 'personal branding", is haar stellige overtuiging. "Daarbij dwingt een vlog om uit je eigen comfortzone te stappen. Vrouwen die mijn events bezoeken, ontdekken hun eigen kracht."

"Ik maakte als freelancer bedrijfsvideo's en declareerde op basis van 'uurtje-factuurtje'. Tot drie jaar geleden", blikt Elsman terug, die daarvoor in loondienst werkte als schrijvend journalist en hoofdredacteur van een Rotterdamse nieuwszender.
"Ik merkte dat ik op deze manier nooit echt een goed belegde boterham zou verdienen. Bovendien vond ik dat ik stilstond met mijn onderneming. Om daar verandering in te brengen, ben ik bekende en succesvolle vrouwen gaan volgen. Ik googelde wat ze deden en vooral hoe ze dingen voor elkaar kregen. Waarom krijgen zij aandacht? Ontvangen zij wel die eervolle nominatie?" Het antwoord was verrassend simpel, ontdekte ze. Wie groot durft te denken, strijkt ook met de eer.
Elsman gooide het roer om en besloot zich voortaan te focussen op het coachen van vrouwen. Haar eerste zakenvrouwendiner organiseerde zij in een restaurant in de Amsterdamse Zuid-As.

Ze is in haar eigen woorden na afloop 'met gierende banden' teruggereden naar 't Gooi. Het eten was slecht, de mensen van het restaurant waren onaardig en de locatie in Amsterdam voelde niet goed. Samengevat was dit de enigszins twijfelachtige conclusie die ze uit haar eerste event kon trekken. "Waar dan wel? was toen de vraag. Ik woon sinds tien jaar in 't Gooi en ben gewoon eens om mij heen gaan kijken", zegt Elsman nu. "In de Goede Gooier heb ik mijn thuishaven gevonden. Ik organiseer er nog altijd mijn events."
Zowel op haar events als online trainingen leren vrouwen vloggen en zich presenteren voor de webcam. "Video is een heel sterk medium als de filmpjes levendig zijn en technisch goed in elkaar zitten", legt Elsman uit. "Het is jammer dat mensen vaak niet aan film denken als ze een boodschap willen overbrengen. Ze laten daar echt kansen liggen."

Vrouwen die bij haar aankloppen zijn zelf ook ondernemer. Elsman coacht bijvoorbeeld stijlcoaches, interieurstilisten en social media-adviseurs. "Dat zijn natuurlijk beroepen bij uitstek waarvoor 'personal branding' belangrijk is, maar eigenlijk is video geschikt voor iedereen die een eigen gezicht wil geven aan een onderneming."

Behalve videocoach wil Elsman ook een inspirator zijn voor vrouwen. "Ik heb zelf gezien wat succes betekent. Het maakt je blij en voldaan; dat gevoel wil ik ook graag overdragen aan anderen", is haar vervolg. "Vrouwen hebben twee kanten: een donkere kant en een kant die meer 'out-going' is. Ik zou graag zien dat zij zich meer laten leiden door hun trots en zelferkenning. Video helpt hen om deze eigen kracht te vinden."

Eind augustus viert ze haar kroonjaar als ondernemer met een groot video-event. In vijf vlogbusjes rijden de deelnemers tussen verschillende mooie locaties in 't Gooi. Op hun telefoon ontvangen ze opdrachten. Aan het einde van de rit, komt iedereen bij elkaar in de Goede Gooier. Elsman: "Dan gaan we lekker eten, netwerken en elkaar inspireren met videotips. Ik zie er nu al naar uit om op deze manier tien jaar 'Laura als ondernemer' te vieren."

Voor inspiratie heb ik bekende en succesvolle vrouwen online gevolgd

'Stilstaan' doet ze al lang niet meer, maar er is altijd een nieuwe stip aan de horizon. "Over tien jaar geef ik ook buiten Nederland online trainingen en live-events. Dan gaan mijn video's de hele wereld rond", zegt ze tot slot.