PvdA: dementievriendelijk Eemnes

Eemnes Direct na het zomerreces dient de PvdA Eemnes een initiatiefvoorstel in dat als doel heeft om van Eemnes een dementievriendelijke gemeente te maken.

"De bevolking vergrijst, ook in Eemnes. Het aantal mensen met dementie neemt toe (1 op de 5) en dan is het een goede zaak daarop te anticiperen", zegt PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer-Leijsma.
In De Eemhof worden woningen gerealiseerd voor mensen met een beginnende dementie en ook in het toekomstige Huis van Eemnes wordt aandacht besteed aan deze doelgroep. Volgens de PvdA past hun idee in het streven naar een inclusieve samenleving, waarin mensen zo lang mogelijk in hun eigen leefomgeving kunnen blijven, gebruikmakend van sociale netwerken.

De Boer-Leijsma: "Naast het humane aspect ervan biedt een dergelijke aanpak ook economische voordelen en dat is hard nodig om zorg in de toekomst voor iedereen te kunnen blijven garanderen. Het gaat ons er nu vooral om dat iedereen mee kan blijven doen in Eemnes."
PvdA Eemnes stelt voor om te beginnen met training voor 'contactambtenaren' van de gemeente, maar ook voor inwoners van Eemnes. Zo hoopt de PvdA dat de gemeenschap de mensen met dementie een hand toesteekt wanneer zij het zelf even niet meer weten. De sociaal-democraten wensen dat de raad dit initiatief omarmt, zodat het college met een voorstel en begroting kan komen.