Willem van den Hazel, sinds een half jaar oerboer in Blaricum.
Willem van den Hazel, sinds een half jaar oerboer in Blaricum. Foto: Jacqueline Roest

Willem van den Hazel (47): 'Het boeren zit in mijn hart'

Willem van den Hazel pacht sinds dit jaar een boerderij van de Agrarische Stichting Blaricum (ASB). Hij kan het prima vinden met zijn plaatsgenoten.

Blaricum De boerderij aan de Eemnesserweg 15 stond ruim een jaar leeg sinds het pensioen van de vorige pachter, een vleesveehouder. "Wat was ik blij toen bleek dat wij de inschrijving hadden gewonnen," zegt Van den Hazel. "Dat wij de uitverkorenen waren. Zo voelde dat echt." Hij runt het bedrijf samen met compagnon Wilco Priester.

Het is ook vandaag warm als ik Willem aantref op het erf van de boerderij. De geboren Puttenaar is vrijgezel en woont er samen met zijn hond ... Zijn draai heeft hij gevonden, zijn netwerk bouwt hij gedegen op en hij loopt over van ideeën.

Pachters namens de Agrarische Stichting Blaricum (ASB) zijn: Willem van den Hazel en Wilco Priester zijn de nieuwe Agrarische Stichting Blaricum (ASB)-pachters. Oerboer Willem is degene die daadwerkelijk op de boerderij woont en de dagelijkse leiding heeft. "We hebben getekend voor dertig jaar. Dat houdt tegelijk ook in dat het ons menens is. We gaan voor continuïteit en nemen de tijd. We maken geen overhaaste beslissingen, maar bouwen onze activiteiten rustig uit."

Beide compagnons hebben een rijke ervaring in de internationale land- en tuinbouw. Van den Hazel, geboren en getogen op een boerderij op de Veluwe, zwierf de hele wereld over voor het ontwikkelen van agrarische projecten, van Tanzania tot Afghanistan. Priester nam na zijn studietijd het Zeeuwse akkerbouwbedrijf over van zijn vader. Later specialiseerde hij zich in bewaarsystemen voor aardappelen en uien.