Er komen extra wilgen langs dit pad.
Er komen extra wilgen langs dit pad. Foto: Bob Awick

'Sleets' Eemnes mag fleuriger - Groenplan van dik 4 ton

Eemnes Het groen in Eemnes ligt er hier en daar sleets bij en dat gaan we oppakken, meldt burgemeester Roland van Benthem. Het college van B en W wil de komende jaren 410.000 euro spenderen om de groenvoorziening in het dorp serieus op niveau te brengen. Het moet fleuriger, kleuriger en bijen- en insectenvriendelijker worden.

Het plan houdt dus meer in dan hier en daar snoeien en een nieuwe boom aanplanten. Langs de Noordersingel komt bijvoorbeeld een bijenlint en tegelijkertijd wordt dan een deel van de paardenroutes meegenomen.

Van Benthem: "We hebben vorig jaar de bijenschans geplaatst bij de begraafplaats, en dat verplicht ons ook om goede bijenlinten te realiseren. Dat gaan we doen, en we hopen dat dit met gejuich zal worden ontvangen."

Instabiliteit

Nieuwe wilgen komen er langs het Wilgenpad en langs het fietspad bij het BEL-kantoor. En hoewel de burgemeester zich realiseert dat het gevoelig ligt bij de bevolking, moet op de Noordersingel een aantal volwassen bomen - geplant in de jaren 70 - gekapt worden. "Sommige staan te verdrukken en hebben een instabiliteit in de top. Ze lopen het risico om te vallen bij een heftige storm. Als het even kan, laten we ze staan, want we willen het groene karakter van ons dorp overeind houden."
In de Noordbuurt wordt ook het bosplantsoen vervangen door bloemrijke beplanting. Verder wordt de middenberm van de Zuidersingel en de Verlegde Laarderweg ("die ligt er nu troosteloos bij") verschraald en ingezaaid met een wildebloemenmengsel. Dat betekent wel extra werk, want na het maaien moeten de bloemen weggehaald worden omdat anders de bodem te rijk wordt. "Dat kost extra geld, maar dat is het wel waard."
Tot slot wordt op meerdere plaatsen - zoals bij basisschool Het Noorderlicht en langs de Stadswijksingel - de beplanting die nu niet op elkaar aansluit opgevuld, zodat het weer mooi en vol wordt.
Wat echter nog niet te overzien is, is de schade aan bomen en groen door de hitte deze zomer. Dat wordt pas in het voorjaar echt duidelijk. "Er is wellicht meer schade dan we nu zien", aldus Van Benthem.
Zodra het budget beschikbaar is, wordt een actieplan opgesteld. Bij de vaststelling van het groenplan wordt uitgebreid gecommuniceerd met bewoners en betrokkenen. Van Benthem: "We moeten wat beter leren luisteren naar onze bewoners. We moeten ze niet verrassen."