Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen.
Wilco Dekker beklimt de hoogste berg ter wereld voor Artsen zonder Grenzen. Foto: Bob Awick

'Ik wil mijn angst overwinnen en
de Mount Everest beklimmen'

Bergbeklimmer Wilco Dekker uit Naarden heeft een nieuw doel voor ogen. Komend voorjaar wil hij boven op de hoogste en bekendste berg van de wereld staan.

NAARDEN Wilco Dekker heeft er heel wat voor over om de Mount Everest te beklimmen. Denk aan het gevaar van hoogteziekte, zware stormen en een tocht door de 'Zone des doods' op grote hoogte waar ademhalen erg moeilijk is. Hoewel hij ervoor kiest om met zuurstof te lopen, is er nog altijd het gevaar van overlijden.

Naast de fysieke en mentale uitdagingen moet hij ook dik 40.000 euro ophoesten om de reis te kunnen maken. Maar dat houdt hem niet tegen. Wilco is vastbesloten om zijn doel te bereiken; om als 29ste Nederlander de top van de Mount Everest te bereiken.

Wilco is een ervaren klimmer. Zo is hij hard op weg om de zogenoemde 'seven summits' ofwel de zeven hoogste bergtoppen per continent af te vinken van zijn lijstje. Vijf heeft hij er al gehad. Daarvan kon hij alleen de Denali, de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in Alaska, niet afvinken vanwege het slechte weer. "We werden met een vliegtuigje afgezet op een ijzige gletsjer, een uur vliegen vanaf het laatste bewoonbare plekje op aarde. We werden na 22 dagen later weer opgehaald. Je bent dan echt op jezelf en de groep aangewezen. Door het slechte weer hebben we twaalf dagen vastgezeten op 4.350 meter hoogte waar het -40 graden was."

Overleven

"Dat waren barre omstandigheden, waarbij het echt gaat om overleven. Fysiek en mentaal had ik het zeker aangekund. Toch zijn er twee factoren die je nooit te baas kunt zijn: slecht weer en hoogteziekte. De beslissing te moeten maken om vanwege het weer terug te keren, en dus niet de top te bereiken, vond ik het allerzwaarst. Dat was zo'n enorme deceptie. Maar ik kijk er met heel veel voldoening op terug. Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. Je wordt niet afgeleid: niet door werk, technologie, door mensen of bebouwing. In de bergen is alles puur en eerlijk."

Wilco is dus al een paar jaar bezig met bergbeklimmen. De Kilimanjaro, de Mont Blanc en veel ander toppen wist hij al te overwinnen. Twee jaar geleden vertelde hij voor het eerst tijdens TEDx Gooise Meren zijn verhaal aan een groot publiek. Hier sprak hij over hoe hij zichzelf uitdaagt, uit zijn comfortzone stapt en andere mensen stimuleert om dit ook te doen.

"Als je het avontuur aangaat en je angst overwint, dan maakt dat je leven exponentieel rijker. Mijn lezing ging over of er grenzen aan de top zitten. Ik heb hier heel veel reacties op gehad. Het heeft mij ook gestimuleerd om mijn verhaal met meer mensen te delen. Zo schrijf ik hierover in tijdschriften en geef ik presentaties aan bergbeklimmers. Het delen van mijn verhaal vind ik heel leuk om te doen. Het is voor het eerst dat ik heb besloten om een goed doel te koppelen aan mijn reis. De keuze was heel eenvoudig: Artsen zonder Grenzen. Voor artsen mogen er geen grenzen bestaan, zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarbij heb ik een aantal jaar geleden voor AzG gewerkt in Afrika."
Wilco had een paar jaar geleden nooit gedacht dat hij de Mount Everest zou beklimmen. "Dat leek mij altijd een veel te hoog doel. Maar je groeit er langzaam naartoe. En nu wil ik het doen. Ik wil de angst voor deze berg overwinnen. Ik zorg dat ik compleet voorbereid ben, zowel mentaal als fysiek."
Wilco laat een heel schema zien van hoe hij toewerkt naar het voorjaar. Hij moet vooral heel veel trainen. Lopen met een rugzak op, krachttrainen in de sportschool, wandeltochten door de omgeving. "Ik bouw het trainen op naar twee uur per dag sporten. Ik heb acht maanden de tijd om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Dat gaat van de route bestuderen tot het kopen van goede handschoenen en het regelen van de benodigde vergunningen."
Die voorbereidingen zijn essentieel, want er overlijden nog ieder jaar klimmers op de berg. "Van de klimmers die zonder zuurstof lopen, overlijdt dertig procent! En van degene die mét zuurstof lopen gaat alsnog drie procent dood. Sommige mensen zien de zuurstof als 'valsspelen', maar voor mij doet het niets af aan de prestatie. Want ook met zuurstof moet je een enorme inspanning leveren om boven te komen. Ik kies voor de zuurstof omdat ik het risico op overlijden anders te groot vind. Voor mij is de reis naar de top van de berg nu al begonnen. De kers op de taart is voor mij de beklimming."

'Voor mij zet bergbeklimmen alles in perspectief. In de bergen is alles puur en eerlijk'

Sponsors

Wilco heeft zoals gezegd sponsors nodig. Bijvoorbeeld bedrijven die zich willen linken aan de beklimming én aan Artsen zonder Grenzen. In ruil verzorgt hij lezingen, clinics en staat hij open voor andere ideeën.
"Mijn streven is om naast het doel om de top van de Mount Everest te bereiken (8.848 meter) ook voor elke hoogtemeter die ik afleg een euro op te halen en zodoende in ieder geval 8.848 euro aan Artsen zonder Grenzen te kunnen doneren."

Meer over Wilco Dekker op grenzenaandetop.nl/wilco.