De foto's hangen nu in Weesp.
De foto's hangen nu in Weesp. Foto: Stefan van Hees

Foto-expo #ZIE tegen huiselijk geweld en mishandeling

BEL Om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en duidelijk te maken waar mensen terecht kunnen voor advies en meldingen start de Regio een campagne tegen huiselijk geweld, kinder- en ouderenmishandeling.

De campagne begint met de expositie #ZIE, die bestaat uit levensgrote foto's van mensen die in het verleden te maken hebben gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Judith Keessen maakte de confronterende portretten. De expositie is nu te zien in Weesp (station) en reist de komende maanden door naar onder meer Huizen, Hilversum, Naarden, Bussum, Blaricum, Laren en Eemnes.
Volgens fotografe Judith Keessen moeten slachtoffers van huiselijk geweld zich nog te vaak verantwoorden. Daar wil ze vanaf: "De focus zou op de daad moeten liggen. Die moet de wereld uit."
Ze noemt de zaak Anne Faber als voorbeeld. Ze kan er nog steeds kwaad om worden: "Dat er mensen zijn die zeggen: 'Waarom gaat ze ook zo'n eind fietsen in d'r eentje? Dat is toch vragen om problemen?' Nee dus! Mensen mogen elkaar gewoon geen pijn doen. Ook binnen een relatie niet."

Keessen was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld en heeft een lang en gewelddadig huwelijk achter de rug. Maar daar wil ze verder liever niet veel over zeggen. "Want dit gaat niet om mijn verhaal. Dat is slechts één verhaal. Mijn expositie #ZIE is zonder op de details in te gaan een verzameling van vele verhalen, in foto's en korte quotes. Die laten zien dat de slachtoffers mensen zijn zoals jij en ik. Vrouwen en mannen, van alle leeftijden."
De fotografe hoopt met haar tentoonstelling de ogen van mensen te openen en de discussie op gang te krijgen. "Huiselijk geweld is níet ver van je bed. Het overkomt één op de drie vrouwen. Één op de drie! Dus ook in jouw omgeving worden mensen mishandeld. Met mijn foto's wil ik mensen in een gewelddadige situatie laten zien dat je daar uit kunt komen. En anderen hoop ik ertoe aan te zetten om de helpende hand toe te steken."

Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en heeft u direct hulp nodig? Bel dan met 112.