Het Toegankelijkheidsteam op de Brink.
Het Toegankelijkheidsteam op de Brink. Foto: Bob Awick

'Wij willen niet dat mensen hekel aan ons krijgen' - Algemeen belang geldt

Laren heeft een Toegankelijkheidsteam. Zes inwoners met en zonder beperking inventariseren openbare obstakels en kaarten deze aan bij de gemeente.

Laren Het initiatief komt van Irmy Vos (60) uit Laren. Zij heeft sinds 2009 de erfelijke ziekte van Leber (LOA - Leber's Opticus Atrofie) en is slechtziend. Haar beperking heeft constant invloed op haar dagelijks leven. Op advies van wethouder Ton Stam, naar wie Vos toe stapte om haar idee te delen, trommelde ze nog vijf mensen bij elkaar die samen met haar het dorp Laren met betrekking tot de toegankelijkheid eens kritisch onder de loep nemen.

Als ik haar ontmoet in het Brinkhuis is ook Laarder René Calis (56) aangeschoven. Hij is al veertien jaar nierpatiënt en moet vijf keer per week vier uur lang dialyseren. Hij verplaatst zich regelmatig per scootmobiel, omdat hij het door het vocht dat hij vasthoudt benauwd krijgt en niet lang achter elkaar kan lopen. Maar de twee zitten er niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun dorpsgenoten die zich moeten verplaatsen met een rollator of jonge moeders die met een kinderwagen op pad gaan.
Irmy gebruikt een herkenningsstok waarmee ze zich als slechtziende herkenbaar maakt. Haar voelstok gebruikt ze niet meer. "Daarmee blijf je overal haken", zegt ze. "Het is hier echt prachtig wonen hoor, maar de stoepen zijn smal, scheef en ongelijk." René vult haar aan en meldt dat de vuilcontainers - "tegenwoordig driemaal per week" - voor hen ook een grote last zijn. De Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) kan deze week een schrijven van het Toegankelijkheidsteam verwachten met daarin het verzoek beter op te letten bij het terugplaatsen van de containers nadat deze zijn geleegd.
Deze zomer maakten de teamleden samen met wethouder Ton Stam en twee ambtenaren een rondje door het centrum. Stam kreeg daarbij een simulatiebril opgezet en liep met een voelstok. "Dat was heel goed om een keer te doen", zegt hij. "Ook voor de ambtenaren." Hij vond het een openbaring om te merken tegen welke obstakels je dan aanloopt en geeft toe dat hij nu toch met andere ogen naar de omgeving kijkt. Zo stond op de Naarderstraat - bij Kerkhof - de stoep helemaal vol met verkoopartikelen. Ze hebben de ondernemer erop gewezen. Stam zegt het uitstallingenbeleid nog eens nader te bekijken. "Er moeten strakkere regels komen waar ook op gehandhaafd wordt." Dat moet lukken nu de capaciteit van de bijzonder opsporingsambtenaar (Boa) van één naar drie gaat. "Er moet structuur in gebracht worden. Dat vraagt veel tijd en we kunnen niet alles binnen zes maanden regelen."
Het Toegankelijkheidsteam is nu bezig een inventarisatielijst op te stellen. Klachten worden bij de gemeente gemeld en geregistreerd. Met de afdeling Groenbeheer is het lijntje kort en dat betekent snel handelen. Het is al meerdere keren voorgekomen dat overhangend groen dezelfde dag nog wordt gesnoeid. Ook zijn op de Naarderstraat palen verwijderd die de doorgang belemmerden tijdens het oversteken.
Ondertussen duimt het team dat levensgevaarlijke situaties prioriteit van de gemeente krijgen. Zo vraagt het team aandacht voor de situatie nabij de bushalte op de Brink en voor de verkeersinstallatie op het kruispunt bij 't Bonte Paard. "Het tikken van de installatie gaat niet gelijk, waardoor ik laatst bij rood wilde oversteken", aldus Irmy. "Gelukkig trok iemand me aan mijn jasje." Ook hopen de teamleden dat ondernemers de stoepen vrijhouden. René: "Tapijt op de stoep staat leuk, maar wij rijden ons er in vast of struikelen erover." Ook de geleidelijnen (witte ribbeltegels, red.) lopen verkeerd of houden plotseling op. "Volg ik de geleidelijn bij het Raadhuis dan knal ik tegen de muur", geeft Irmy als voorbeeld.
Het Toegankelijkheidsteam realiseert zich overigens terdege dat niet alles voor slechts een handjevol mensen aangepast kan worden. Irmy: "Dat zou ik ook echt niet willen. We zijn geen zeurpieten en het is niet de bedoeling dat mensen een hekel aan ons krijgen. Wat wij willen is begrip en het algemeen belang geldt. Onze dorpsgenoten hebben gewoon niet in de gaten wat een geblokkeerde stoep voor obstakels oplevert voor met name mensen met een beperking. Zij kunnen ons helpen door de container handiger neer te zetten, overhangende takken tijdig weg te halen of de auto niet op de stoep te parkeren; het is een kleine moeite, maar het helpt enorm."

Naast Irmy Vos en René Calis bestaat het team ook uit Brigitte Bulters, Els te Kloese, Carla Los en Bettie de Bruin. Meldingen van obstakels - met foto en locatie - kunnen gemaild worden naar toegankelijkheidsteamlaren@gmail.com.

Wethouder Ton Stam samen met Irmy Vos.