Afbeelding
Foto: Bob Awick

Kermis blijkt walhalla voor dealers

Blaricum De kermis in Blaricum vorige maand was een waar walhalla voor dealers en drugsgebruikers. "Er werd veel gedeald. In softdrugs, harddrugs, pillen en ook in lachgas", zegt burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

De handel in lachgas werd waargenomen, maar daar was wettelijk gezien weinig tegen te doen. "Mijn impuls was 'pak op', maar het strafrecht geeft geen beperkingen in deze handel en daarom hadden we geen enkele grond om dat te doen", aldus de burgemeester. Een 14-jarig meisje werd volkomen out met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Er waren veel opstootjes met vooral jonge mensen bij de kruiskuil (kruising Fransepad/Kerklaan) en richting de weilanden bij de Le Coultredreef. En ongeregeldheden, zoals een steekincident, openbare dronkenschap en verzet tegen aanhoudingen. Verder hing er een grimmige sfeer. Daarnaast verdient het systeem van de 18+-bandjes voor het schenken van alcohol verbetering. Het blijkt erg eenvoudig om de bandjes door te geven aan jongelui jonger dan 18 jaar.
Blaricum zette dit jaar tweemaal zoveel politie en toezichthouders in dan twee, drie jaar geleden: in totaal 28 mensen. Desondanks was er heel veel meer onrust (tot wel 4.30 uur). Het college heeft daarom besloten dat de kermis van Blaricum teruggaat naar dorpse proporties. Een voorstel dat momenteel wordt uitgewerkt gaat ook naar de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders koersen op de gemeenteraad van 4 december.