Onderdeel van de Blaricumse kermis zijn de volksspelen.
Onderdeel van de Blaricumse kermis zijn de volksspelen. Foto: Bob Awick

'Naar ons idee zijn er krachten in dit dorp die de kermis weg willen hebben'

De kermis Blaricum is door de burgemeester té negatief weggezet. Er waren raddraaiers, maar duizenden anderen hebben de grootste lol gehad.

Blaricum Horecaondernemers Hennie van de Koot en Marise Lindeman (Café d'Ouwe Tak), Marita Steenbeek (Het Vitus), Henk Bunschoten (beveiliging) en Frans Ruijter (Oranje Vereniging Blaricum, OVB) hebben een heel andere feestweek op hun netvlies dan de gepresenteerde evaluatie die burgemeester Joan de Zwart-Bloch vorige week naar buiten bracht. Zij vonden het een topkermis.

Volgens het vijftal heeft de burgermoeder de kermis van Blaricum in een kwaad daglicht gezet. "Volgend jaar dorpser?", zegt Lindeman verbaasd. "Dorpser dan afgelopen kermis kan niet. Een goed verlopen week wordt nu neergezet als 'uit de hand gelopen' en 'een drugswalhalla'. Dat is totaal niet onze ervaring, maar ons is niets gevraagd door de gemeente", voegt ze er fel aan toe. "Als je de kermis wilt vermoorden, doe het dan goed. Dit voelt als een dolk in mijn rug."

Marita Steenbeek: "We hebben zelden zo'n leuke kermis gehad. Wij hoorden iedere dag van mensen hoe leuk het was, en nu krijgt de horeca de zwartepiet toegespeeld." Steenbeek is net als de anderen die om de tafel zitten faliekant tegen drugs. Ze heeft ook iemand die een jointje rookte uit haar pand gezet en van jongeren lachgasballonnen afgepakt. "Een foto van het visitekaartje dat ik vond van de verkoper van dat lachgas heb ik naar wijkagent Peter Knap gestuurd", zegt Steenbeek.

"Ik weet niet beter dan dat het goed is gegaan. Er waren zelfs minder incidenten dan voorgaande jaren", zegt Henk Bunschoten. Hij werd samen met zijn collega's gedurende de feestweek door de horeca-ondernemers ingehuurd. "De samenwerking met de politie was top." Op een enkele oorvijg na en het vriendelijke doch dringende verzoek aan de lachgasverkoper om te vertrekken, hoefden de beveiligers alleen maar aanwezig te zijn en de jongeren na sluiting van de kermis rustig het dorp uit te begeleiden. Wel namen de mannen per avond zeker dertig flessen Belvedere (goedkope wodka), die met name de jonge jeugd in een rugzak bij zich droeg, in beslag. Vechten op de kermis is overigens van alle tijden, meldt het vijftal. Bunschoten: "En dat groepen jongeren via sociale media afspreken om met elkaar op de vuist te gaan in die eerste nacht, daar staan wij buiten. De horeca en kermis waren toen al uren dicht."

Wordt er nog een (re)actie van de burgemeester verwacht? Lindeman is er stellig in: "Het kalf is verdronken. De burgemeester brengt een verhaal naar buiten zonder dat wij bij de evaluatie zijn betrokken en heeft hiermee iets gecreëerd." Ook Frans Ruijter neemt geen blad voor de mond. "Naar ons idee zijn er krachten in dit dorp die de kermis weg willen hebben. Het beeld dat nu is ontstaan, is de bijl aan de wortel van onze kermis", aldus Ruijter. "Maar laten we in godsnaam proberen dit in stand te houden." Ruijter laat het niet gebeuren dat de 60ste kermiseditie in 2019 buiten in een weiland met een hek eromheen gaat plaatsvinden.