Tijdens de aftrap 'The Making of Kunst'.
Tijdens de aftrap 'The Making of Kunst'. Foto: Bob Awick

Burgemeester: 'We dagen ook onze schooljeugd uit'

Blaricum Het pittoreske Blaricum is vorig jaar door de Stichting Kunstweek uitgeroepen tot 'Kunststad van het Jaar 2018'. "We waren blij verrast en voelen ons vereerd", zegt burgemeester Joan de Zwart-Bloch, die bovendien onder de indruk is van wat de stichting allemaal doet.

In het kader daarvan vinden de komende tijd kunstzinnige en culturele activiteiten plaats voor jong en oud. Het thema 'Heden en verleden' is daarbij leidend. "We dagen onze schooljeugd uit, er is een fotowedstrijd in oktober en in november een overzichtstentoonstelling waarbij kunst uit de depots wordt gehaald", vertelt de burgermoeder. Het wordt een presentatie van oude en meer recente kunstwerken.
Daarnaast laten Blaricumse kunstenaars eind november werk zien op de expositie 'Blaricumse kunst raakt je' en van 25 november tot medio maart heeft de Historische Kring Blaricum de bijzondere tentoonstelling 'Winkels van vroeger' in petto.

Aftrap

Vorige week vond het Kunstcafé plaats in de muziektent en trapten leerlingen van de Bernardusschool het project 'The Making of Kunst' af in het Enzlintheater aan de Huizerweg 13. Ook KBS De Pionier uit de Bijvanck, de Openbare Basisschool Blaricum (OBB) en KBS Bernardus doen mee. De schoolkinderen gaan aan de slag met diverse kunststromingen. Zij doen dit onder leiding van kunstenaars Lydia Loenen-Verbeek, Jan Min, Jikke Meijhuijs, Soraya Hamming, Angelique Steenman, Mariëtte Bruinsma, Geertrui Nieuwenhuis, Bia Maas en Maja Boot. Op vrijdag 12 oktober wordt alle kunst op de boerderij aan de Eemnesserweg 15 geëxposeerd. Het kunstproject wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn Blaricum, dat een deel van de materialen en versnaperingen voor de jonge kunstenaars verzorgt.

Fotowedstrijd

De fotowedstrijd wordt leuk. Iedereen, van jong tot oud, mag gratis meedoen. Deelnemers hebben alleen een (digitale) fotocamera of een smartphone nodig. Ze worden op pad gestuurd met een opdracht. Wie zich vooraf aanmeldt, heeft gegarandeerd een deelnamebewijs. Zonder deelnamebewijs is het niet mogelijk om mee te doen. Het programma op 7 oktober start om 10.00 uur en eindigt om 15.30 uur met de prijsuitreiking. Er zijn prijzen in de vorm van VVV-bonnen. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. De jury voor de categorie 'Volwassenen' bestaat uit: Liset van den Hoek, Baukje Hiemstra en Yvonne Verburg en voor de categorie 'Kinderen' uit Iris Tack en Koen Vos. Aanmelden: fotowedstrijdblaricum2018@gmail.com.

Activiteiten rondom 'Blaricum Kunststad
van het Jaar 2018'
Het Kunstcafé vond in de buitenlucht plaats.