Paul Vlasman en Kees van der Kaaij (r).
Paul Vlasman en Kees van der Kaaij (r).

Motorvrienden Kees en Paul maken onvergetelijke reis

Laren "Ondanks de problemen die we hier en daar ondervonden kunnen wij terugkijken op een prachtige reis", zeggen Laarder Kees van Kaaij (64) en Hilversummer Paul Vlasman (53). Zij zijn recent terug van een motorreis door Kirgizistan en Tadzjikistan.

"Vlak voor onze reis, eind juli, werden wij opgeschrikt door het trieste incident dat had plaatsgevonden in Tadzjikistan. Een groep fietsers, waaronder Nederlanders, was betrokken bij een aanval door een viertal IS-strijders. Omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot geen negatief reisadvies af te geven, zijn wij wel gegaan."

Nodige pech

Ze reden ruim 3.500 kilometer door beide landen en genoten van de natuur, de gastvrijheid en de bijzondere omstandigheden van de diverse overnachtingen in onder andere een yurtkamp en homestays. "Wel de nodige pech gehad", zeggen ze. Een keer heeft Kees zijn vriend Paul veertig kilometer moeten voorttrekken middels spanbanden om bij het kamp te komen. Ook het verkrijgen van brandstof was weleens problematisch. Benzinestations waren dan gewoon door hun voorraad heen. "Soms hadden we geluk en konden we in een dorpje bij mensen brandstof krijgen. Dat ging met grote trechters en plastic flessen", zegt Kees.

Hoewel de wegen soms slecht begaanbaar waren, bracht hen dat wel op de mooiste plekken in zeer dunbevolkte gebieden. Nooit vergeten ze de routes van 375 kilometer bij een zinderende temperatuur van 45 graden en het traject van 300 kilometer langs de Afghaanse grens.

Boeiend

Bijzondere ontmoetingen waren er ook. "Dat maakte de reis écht boeiend." De mannen raakten in gesprek met twee Nederlanders die twee jaar terug vanuit Groningen aan een fietstocht waren begonnen. Ook ontmoetten ze een Pools echtpaar dat al acht jaar onderweg was. "Ondanks de problemen die we hier en daar ondervonden kunnen wij terugkijken op een prachtige reis", blikken Kees en Paul terug.