Tergooi vanaf 1 januari rookvrij

Blaricum Op het buitenterrein van Tergooi ziekenhuizen, locatie Blaricum en Hilversum, mag vanaf 1 januari 2019 niet meer gerookt worden. In de gebouwen van beide locaties is het al langer verboden. De rookcabines worden voor die tijd verwijderd.

De enige uitzonderingen die Tergooi maakt is voor patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd op de afdeling Psychiatrie en patiënten in de allerlaatste fase van hun leven (zogenaamde 'laatstewenssigaret').
Kinderarts en een van de initiatiefnemers Carol Lasham: "Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving willen we een gezonde, rookvrije leef- en werkomgeving bieden voor patiënten, bezoekers en medewerkers en zo een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van de regio." Inmiddels is de campagne 'Tergooi Rookvrij' gestart. Met affiches, informatiefolders en een onlinecampagne worden mensen actief geïnformeerd dat roken niet past in een omgeving waar gezondheid centraal staat.
Rokende patiënten die worden opgenomen kunnen hulp krijgen. Lasham: "Bijvoorbeeld met nicotinepleisters en -kauwgom. Uit onderzoek blijkt ook dat patiënten die geruime tijd vóór een geplande ingreep stoppen met roken sneller herstellen na de ingreep en minder kans hebben op complicaties." Daarnaast bestaat de Stoppen-met-rokenpoli waar deelnemers in groepsverband kunnen stoppen met roken.