Eerst nog vrij warm, vanaf vrijdag koeler en wisselvallig

Vanaf half september wordt een periode met warm nazomerweer ook wel Oudewijvenzomer genoemd. Het warme weer hangt nu samen met een hogedrukgebied boven Midden-Europa, waardoor de wind bij ons uit het zuiden waait met aanvoer van subtropische lucht. Vrijdag passeert een koufront, waarna er koelere polaire lucht binnenstroomt met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Donderdag wordt het met 23 à 24 nog vrij warm. Er is een mix van zon en wolkenvelden. Er waait een voelbare zuidwestenbries. In de avond neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen. In de nacht naar vrijdag gaat het meer regenen. Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. De westenwind waait vrij krachtig. Het wordt circa 18 graden.

Het weekeinde

In het weekend wordt het nog wat frisser met zaterdag 16 à 17 graden, zondag een graadje hoger. Daarmee is het iets kouder dan normaal ofwel gemiddeld. Het weerbeeld is daarbij zowel zaterdag als zondag nogal wisselend met wolkenvelden, kans op enkele buien en ook wat zonneschijn. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Weetje

Het aantal warme dagen (20 graden en hoger) is met 120 dagen dit jaar een record. Het oude record bedroeg 116 dagen in 2003. Het aantal zomerse dagen (25 graden en hoger) is met 55 dagen ook recordhoog. Het oude record was 51 zomerse dagen in 2006. Het aantal tropische dagen (30 graden en hoger) is met 10 dagen geen record. Dat blijft staan op 14 dagen in 1976.