De gevonden briefkaart.
De gevonden briefkaart. Foto: PR

Vrijwilliger doet bijzondere vondst in manchet oud jack

De Dag van het Werkpaard was dan wel - vanwege het slechte weer afgelast - de pret voor en na was er wel.

Blaricum Vrijwilliger Riet deed vorige week tijdens herstelwerkzaamheden van een oud jack namelijk een bijzondere vondst.

Tot haar verbazing vond ze een briefkaart uit 1913: een uitnodiging voor een vergadering van de Eemnesser Boerenbond. De kaart was geadresseerd aan J. Elders Jz uit Eemnes-Buiten. "We gaan hem op de Boeldag zondagmiddag van de hand doen", schreef de Dag van het Werkpaard-organisatie donderdag op Facebook. Ben Makker uit Eemnes reageerde: "Is mijn overgrootvader. Een van zijn dochters is Mijntje Elders en dat is mijn oma. Mijntje was getrouwd met Jan Makker."

Speciale borrel

De kaart is ondertussen van eigenaar gewisseld; Jolanda Lanphen kocht het tijdens de veiling ("trotse eigenaar geworden, en dus in de familie gebleven! Mijn overovergrootvader....", schrijft zij op Facebook), die zaterdagmiddag wel heeft plaatsgevonden tijdens een speciale borrel voor alle vrijwilligers en deelnemers.

Blij met vaste kern

"We kregen een loods aangeboden van Loonbedrijf Post uit Eemnes. Daar hebben we gretig gebruik van gemaakt. In die loods hebben we - om een beetje in de sfeer te blijven - de keuken, bar en snoepkraam opgebouwd en is de Boeldag gehouden. Weliswaar met alleen kleine attributen die we al uit diverse hoeken hadden gekregen, en zo ook de briefkaart", vertelt Ria Roest. "We zijn blij met die vaste kern vrijwilligers die altijd weer helpen om alles op te bouwen en op te ruimen."

Ria Roest: 'Zo zie je waar een klein dorp groot in is'

Schade?

Het afgelasten van het evenement heeft voor de organisatie financieel niet al te veel schade opgeleverd. Roest: "Er was natuurlijk al behoorlijk wat ingekocht, maar bijna alle leveranciers zijn héél coulant geweest. Zo zie je waar een klein dorp groot in is. De bakker, slager, AH en Het Vitus sponsorden zelfs nu spullen om een leuke borrel te geven. En het snoep is nu mooi allemaal verkocht!"

De festiviteiten worden tot volgend jaar september uitgesteld. Een exacte datum is nog niet bekend.
Dat wordt binnenkort bekendgemaakt op de site www.dagvanhetwerkpaard.nl.

Het zat verstopt in een manchet van een jack.