Auto's staan schots en scheef. Bekeuringen zijn al uitgeschreven.
Auto's staan schots en scheef. Bekeuringen zijn al uitgeschreven. Foto: Bob Awick

DAB wil schoolzone rondom gehele complex

Blaricum De gemeente wil de omgeving rondom scholen veiliger maken. Ook in de Bijvanck. Een schoolzone staat nu echter alleen gepland aan de kant van de KBS. Dat is volgens Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) het verleggen van de problemen naar de Openbare Basisschool Blaricum (OBS).

Ramona Beemsterboer-van Urk Dam zei aan de vooravond van de raadsvergadering dat haar partij een zone aangelegd wil hebben rondom het gehele scholencomplex.
"Het huidige plan zorgt ongetwijfeld voor een veiliger situatie aan de ene kant van het complex, maar verdubbelt daarmee de problematiek aan de andere zijde omdat men daar dan gaat parkeren", redeneert zij. "Wij willen onder andere - met name op de grote weg De Noord - dat hier veilige oversteekplekken met verlichting komen vanuit beide richtingen (om en nabij Booket en Viersloot) en een duidelijke vermelding dat de weggebruiker hier een schoolzone betreedt."
Buurtbewoners, die doordeweeks te maken hebben met verkeersoverlast en huftergedrag aan de kant van de KBS van ouders met auto's die de kinderen op school afzetten, zien de noodzaak van de maatregelen in, maar vinden sommige keuzes een beetje vreemd. Zo is in de Bijvanck gekozen voor markeringspaaltjes op het trottoir in de primaire kleuren rood en geel. Volgens de omwonenden is gelukkig afgezien van paaltjes in de vorm van een potlood, maar een door een bewoner gewenste verkeersdrempel in de Wetering komt er niet; er zou niet harder dan 30 km/u worden gereden. Wel komt er een extra zebrapad in het verlengde van de Wetering over het Palingpad en wordt een Kiss & Ride strook aangewezen. Dit gaat niet ten koste van de bomen. Bij de entree van de schoolzone wordt in de bestrating de tekst 'schoolzone' aangebracht en worden gele attentieborden geplaatst. De schoolroute wordt gemarkeerd door voetstappen op het trottoir.