Henk te Roller van de Eemlijn bewondert het beeldje. Reggie van Berkel kijkt toe.
Henk te Roller van de Eemlijn bewondert het beeldje. Reggie van Berkel kijkt toe. Foto: PR

Uitreiking eerste EEMsnoer award

Eemnes Tijdens een speciale vaartocht op de Eem is vrijdagavond de eerste EEMsnoer award van 2018 uitgereikt aan Fietsboot de Eemlijn.

Deze nieuwe prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon of organisatie die in de brede zin van het woord van grote waarde is voor de verbinding van de organisaties en plaatsen die aan de Eem liggen. De fietsboot is een bijzondere attractie in het Eemgebied en vaart tussen Amersfoort en beurtelings Huizen en Spakenburg. De fietsboot van de Eemlijn kreeg dit jaar meer dan 10.000 gasten aan boord en dat mede dankzij een groot aantal vrijwilligers.

Kinderschoenen

De EEMsnoer award is een weergave van het Eemsnoer-logo in een 3D-print en is ontworpen door beeldhouwster Reggie van Berkel uit Eemnes. "Uitgangspunt was het logo op het briefpapier", zegt zij. "Ook hier weer zoals altijd met beeldhouwen: iets wat heel simpel lijkt is nooit eenvoudig." Van Berkel heeft geprobeerd 'gewoon' de Eem, de polder en de ondergaande zon driedimensionaal uit te beelden. "Het was nogal een klus voor ik eruit was hoe dit uit te beelden. Nadat ik tevreden was met het ontwerp, moest het in 3D getekend worden." Gekozen is om het beeldje in 3D te laten printen. "Uiteindelijk zijn we - na veel tekeningen en kleurproeven - tot dit resultaat gekomen." Het blijkt wel dat 3D-printen nog steeds in de kinderschoenen staat, is de ervaring van de kunstenares: "3D-tekenen is een ding, maar om de juiste tekening voor een 3D-kleurenprinter klaar te hebben is ook nog een ding. Maar het is heel fijn dat we dit resultaat bereikt hebben."
Het is de bedoeling dat er ieder jaar een EEMsnoer award uitgereikt gaat worden en iedereen die iemand of een groep/vereniging kent die daarvoor in aanmerking komt, kan dat opgeven via www.eemsnoer.nl.