Toezegging van tien miljoen euro voor Stichting Papageno

Laren 'In elke provincie een Papageno Huis.' Dat was de wens die Aaltje van Zweden uitsprak tijdens het Pagageno benefietevent in het Concertgebouw op 11 april jongstleden. Die wens lijkt nu sneller uit te komen dan de Stichting Papageno ooit had durven dromen.

Direct na het benefietevent heeft de stichting een gift toegezegd gekregen, speciaal bestemd voor de realisatie van nieuwe Papageno Huizen. Dit betekent dat de succesformule van het Papageno Huis in Laren ook in de rest van Nederland kan worden toegepast. Aaltje van Zweden: "Voor Laren is nu al een lange wachtlijst. We hebben sinds de opening van het Papageno Huis in 2016 ervaren dat de aanpak werkt: jongeren ontwikkelen zich goed en worden stap voor stap begeleid naar een zo zelfstandig mogelijk leven." De Stichting Papageno gaat niet over één nacht ijs bij de ontwikkeling van extra huizen. Op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren wordt het concept eerst nog verder aangescherpt en verbeterd. Daarna wordt een uitbreidingsplan opgesteld. Voorzitter Rutger Jan van der Gaag: "Wel houden we al de ogen en oren open voor locaties, participanten, zorgpartners en overheden die mee willen doen. We komen graag in contact met mogelijke partners."
Aaltje en haar man, dirigent Jaap van Zweden, kregen een kind met autisme. In 1997 hebben ze de Stichting Papageno opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen. Nu, 20 jaar later, is Papageno een begrip in Nederland. De stichting heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige organisatie die zich met allerlei initiatieven en activiteiten richt op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme.