Johan de Bondt, fractievoorzitter VVD Laren.
Johan de Bondt, fractievoorzitter VVD Laren. Archieffoto: Bob Awick

Johan de Bondt (VVD): 'Wij willen af van de dwingelandij van Haarlem'

Geïnspireerd door het Plakkaat van Verlatinghe komen de gemeenteraden op voor de inwoners van de drie dorpen en de werknemers van de BEL Combinatie.

Vervolg VP

De bestaande gemeenschappelijk regelingen - de samenwerking met de Regio Gooi en Vechtstreek (afvaldienst, zorg, wonen, leerlingenvervoer, ambulance en brandweer), met Huizen (HBEL) voor de uitvoering van de zorg in het Sociaal Domein en het Goois Natuurreservaat - zullen in beginsel niet wijzigen, zegt De Bondt.

De provincie Noord-Holland wil dat Laren en Blaricum fuseren met Huizen. Daartegen verzetten de gemeenten zich al geruime tijd. Juist omdat uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de gemeenten meer dan voldoende bestuurskracht hebben en financieel gezond zijn. "Er is geen enkele reden voor Haarlem om in te grijpen." Daarnaast willen Laren en Blaricum de gemeenschappelijk ambtelijke organisatie met Eemnes, die al ruim tien jaar goed werkt, versterken. "Daarvoor zijn ook de financiële middelen beschikbaar."
Het vertrek naar de provincie Utrecht zou alle problemen oplossen en de herindelingsdwang van Haarlem is daarmee getackeld. "De provincie Utrecht heeft een veel soepeler beleid, pleit voor herindeling van onderop en wil luisteren naar de gemeenten en zijn inwoners." Geïnspireerd door het Plakkaat van Verlatinghe komen de gemeenteraden op voor de inwoners van de drie dorpen en de werknemers van de BEL Combinatie. "Net als in 1581 toen de Nederlanden het juk van Philips II van zich afschudden, zo willen wij af van de dwingelandij van Haarlem", aldus De Bondt.

Buurgemeente Eemnes is - volgens De Bondt in arren moede - in gesprek met Baarn, maar prefereert de BEL-samenwerking. Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes: "Een overstap van Laren en Blaricum naar de provincie Utrecht juichen wij toe. Ook Leerdam en Zederik kiezen bewust voor een overstap van Zuid-Holland naar de fijne provincie Utrecht. Ik ben ervan overtuigd dat Laren en Blaricum in Utrecht een mooie toekomst hebben en vooral zichzelf kunnen blijven. De BEL-samenwerking staat al tien jaar als een huis en daar plakken we graag minimaal tien jaar bij. Als die hele Arhi-discussie nu eens begraven kan worden, kunnen we ons richten op de zaken die er voor onze inwoners echt toe doen. En natuurlijk blijven we de samenwerking met onze buurgemeenten versterken."
Volgens De Bondt zal Noord-Holland niet blij zijn met het aangekondigde vertrek van Laren en Blaricum. "Misschien wel woedend zelfs, maar we zetten - ondanks verzet - door. Nu voelen wij ons van alle hulp verstoken, is de hoop op verzoening opgegeven, dus moeten wij noodgedwongen deze manoeuvre maken."