Dan maar naar de provincie Utrecht meent de politieke meerderheid van Blaricum.
Dan maar naar de provincie Utrecht meent de politieke meerderheid van Blaricum. Foto: Bastiaan Miché

Gedeputeerde van provincie Utrecht wijst grenscorrectie niet direct af

Met een meerderheid aan stemmen is in Laren en Blaricum een motie aangenomen met betrekking tot het wijzigen van de provinciegrens met Utrecht. De deur staat open!

Laren/Blaricum Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, zegt het voorstel voor een provinciegrenswijziging serieus te behandelen. "Onze ervaring is dat een provinciegrenswijziging een ingewikkeld proces is dat met alle betrokken partijen doorlopen moet worden", zegt zij.

Draagvlak vanuit de bevolking voor deze opmerkelijke move is één van vijf toetsingscriteria van het beleidskader gemeentelijke herindeling. Pennarts: "Als het gaat om een herindeling (fusie) is ons beleid dat er draagvlak moet zijn bij de betrokken gemeentebestuur(en). Het is een verantwoordelijkheid van het/de gemeentebestuur(en) om de inwoners erbij te betrekken." Geen directe afwijzing dus van Utrecht.

Glimlach

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek heeft met een glimlach kennisgenomen van de grote woorden en vergelijkingen die Laren en Blaricum gebruiken om de wens om uit te treden uit de provincie kracht bij te zetten. René Wiegel (VVD Blaricum) noemt de coalitiemotie een wethoudersonderonsje om Haarlem buitenspel te zetten.
Het door Laren en Blaricum geschetste doemscenario van gedwongen ontslagen bij de BEL Combinatie, waarin de gemeenten met Eemnes samenwerken, noemt Van der Hoek buitengewoon voorbarig. "En berust niet op feiten. De provincie Noord-Holland staat een goede samenwerking, óók als die over grenzen gaat, niet in de weg. Integendeel. Sterker nog, daar is ook onze inzet, het versterken van de bestuurskracht in de regio, op gericht. Het is goed te zien dat dit thema leeft in de regio. Dus, laten we het nieuwe landelijk beleidskader Herindeling, waar minister Ollongren aan werkt, afwachten, voordat we elkaar met dit soort kanonnen met losse flodders bestoken. Bovendien verbaast het mij dat partijen dit besluit nemen zonder hun inwoners te raadplegen. Ik vraag mij af bij wie dit in maart in het verkiezingsprogramma stond."

Het is onomwonden bekend dat Laren en Blaricum hun zelfstandigheid willen behouden. De motie-indieners (in Laren: VVD, Larens Behoud en Liberaal Laren en in Blaricum: Hart voor Blaricum (HvB), De Blaricumse Partij (DBP), CDA en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB)) schatten die kansen veel hoger in bij de provincie Utrecht dan in Noord-Holland. Noord-Holland heeft tenslotte een Arhi-procedure in werking gezet, wil dat Laren en Blaricum fuseren met Huizen en uiteindelijk toewerken naar een Gooistad.

Maar toch is niet iedereen het met deze switch eens. De VVD Blaricum stelde voor Laren en Blaricum te laten fuseren met Eemnes én Baarn. Dat idee kon niet op steun rekenen. Fractievoorzitter René Wiegel: "Wij vinden op termijn dat een gemeente met 10.000 inwoners niet efficiënt en burgereffectief kan bestaan. Niemand vindt fuseren leuk, maar op termijn zijn we allemaal beter af terwijl er toch sprake is van een relatief kleine organisatie."

'Een wethouders-onderonsje om Haarlem buitenspel te zetten'

D66 Blaricum heeft met stijgende verbazing en groeiende onrust kennis genomen van de motie van de coalitie en DAB. "Er is geen enkele garantie dat de provincie Utrecht geen fusie tussen de gemeentes zou willen", meldt fractievoorzitter Carin Francken.

Laren

In Laren stemden CDA, D66 en Désirée Niekus (VVD) tegen. Erwin van den Berg (CDA): "We zijn ongeloofwaardig aan onszelf, maar ook aan de regio. Laren laat partners stikken en kiest onvoorwaardelijk zonder deugdelijke financiële onderbouwing." Nico Wegter (D66): "De nieuwe beleden koers is volstrekt ondoordacht en voor de provincie Noord-Holland natuurlijk volstrekt onbespreekbaar. Een bij voorbaat doodlopende weg dus; leuk wellicht voor de bühne, maar per saldo op geen enkele wijze een bijdrage biedend aan de broodnodige vermindering van de bestuurlijke drukte in Noord-Holland noch Utrecht."

Opvallend was de negatieve stem van VVD-raadslid Désirée Niekus. Ze vindt het te snel gaan en ziet nog te veel vragen onbeantwoord. "Intern zijn de fractievoorzitters ermee bezig, maar de inwoners is niets gevraagd. Zitten wij dan nu niet op de stoel van de provincie? Er moet van onderaf geluisterd worden, maar nu hebben de inwoners nog geen inspraak gehad."
Jacqueline Timmerman vindt dat alle eer naar haar partij had gemoeten en zei dat Johan de Bondt (VVD Laren) het wel heel bont maakt. Ze betichtte hem van geschiedvervalsing. Zij kwam tenslotte in 2016 al met de provinciale grensverlegging op de proppen ("ik heb hem op het idee gebracht").

Huizen

In Huizen is een overstap naar de provincie Utrecht nog nooit aan de orde geweest. Verder speculeren over de gevolgen van een dergelijke stap wil de gemeente niet. "Het gaat echt te ver daar nu al op in te gaan."

Laren wil zelfstandig zijn en blijven.