De kaft van Steven Weinbergs boek 'De merken'.
De kaft van Steven Weinbergs boek 'De merken'. Foto: PR

'Meest gewenste kind van Europa' vertelt over zijn jeugd in Laren

Steven Weinberg is 25 oktober in De Lindenhoeve, centrum van de Historische Kring Laren (HKL), te gast. Hij vertelt over en leest voor uit zijn pas verschenen boek 'De merken'.

Laren In het het 'oorlogsnummer' van het Kwartaalbericht van de Historische Kring Laren (nr. /2018-2) wordt veel aandacht besteed aan 'De merken', het boek van Steven Weinberg. De voormalig docent biologie werd op 22 oktober 1946 in Laren geboren. Hij beleefde er een gelukkige jeugd.

Weinberg heeft zijn boek in korte hoofdstukken op originele wijze opgehangen aan verdwenen of nog bestaande merken, zoals Raleigh, Vim, Fyffes, Ripolin en King. Zijn daaraan verbonden herinneringen, mede in verband met spaaracties voor plaatjes en/of boekjes, zullen ook bij tijdgenoten makkelijk kunnen opkomen. Het boek bestrijkt de periode 1946-1968, van Stevens geboorte in Laren tot zijn studententijd in Amsterdam.

Meest gewenste kind

De auteur van 'De merken' noemt zichzelf in zijn boek 'het meest gewenste kind van Europa, het nieuwe begin van zijn ouders'. Die ouders waren Edgar Weinberg (Breslau, 1910 - Laren, 1994) en Ella Weinberg-Meijer (Amsterdam, 1911 - Laren, 1997). Zij zaten in 1943 en 1944 ondergedoken op de zolder van het huis met adres Bijenstand 1 te Laren, maar Ella heette toen nog Schöndorff-Meijer, getrouwd met Kurt Schöndorff. Tot 16 februari 1944, toen zij verraden werden, zaten het echtpaar Schöndorff en Edgar Weinberg op de zolder, het echtpaar Kattenburg zat elders in het huis.

Ontsnappen

Toen ze opgepakt werden, wist Ella Schöndorff te ontsnappen. De Duitsers transporteerden de anderen naar Auschwitz. Na de bevrijding bleek alleen Edgar Weinberg het kamp overleefd te hebben. In november 1945 vond hij Ella Schöndorff, met haar zoontje Rolf (7 jaar), in Laren terug. Hij moest haar vertellen dat haar man Auschwitz niet overleefd had. Waarom ze bij elkaar bleven, ook al had Edgar aanvankelijk andere plannen, beschrijft hun zoon Steven in het eerste hoofdstuk van 'De merken', met de titel 'Raleigh'.

Boek bestrijkt periode 1946-1968, van geboorte tot studententijd

Avonturen

Uit de periode 1946-1960 komen in het boek verschillende gebeurtenissen en avonturen aan bod die zich afspelen in Laren en die gaan over de band met zijn ouders, broer, klasgenoten, vrienden en vriendinnen, de angsten en vreugdes van het opgroeien, zijn fascinatie met de natuur en het zoeken naar de grote liefde. De levenslust spat van de pagina's, als bewijs dat het nieuwe begin van zijn ouders een overwinning betekende op de ellende van de oorlog.

Intens gelukkig

De laatste zinnen van zijn boek zijn: 'Kennen kinderen van nu nog wel die mogelijkheid om te dromen? Of het genot van ouders die de tijd voor je nemen samen iets te doen? Terugkijkend op een lange rij van merken ontdek ik hoe intens gelukkig ik toen ben geweest. En nu nog steeds ben.'

Steven bezocht in Laren de Gooische School en de Montessori School. Hij zat twee jaar op het Nieuwe Lyceum in Hilversum. In 1960 verhuisde hij met zijn ouders naar Frankijk. Teruggekeerd in Laren, begon hij in 1967 zijn studie biologie aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1974 afstudeerde en in 1979 cum laude promoveerde op de resultaten van onderwateronderzoek in de Middellandse Zee. Van 1982 tot zijn pensioen in 2010 doceerde hij biologie aan de Europese School te Luxemburg, waar hij nog steeds woont.

Op donderdag 25 oktober reist Steven Weinberg af naar zijn geboorteland en -grond. De avond begint om 20.00 uur, inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur. Het historisch centrum De Lindenhoeve is gelegen aan de Burg. Van Nispenstraat 29 in Laren. Belangstellenden kunnen het boek na de lezing aanschaffen (19,95 euro).